După încercarea de a redresa bugetul prin taxa de solidaritate și impozitul de cifra de afaceri, Guvernul pare să își fi găsit în sfârșit un adversar pe măsură, pe care îl poate învinge, pentru că acesta nu știe să riposteze. Persoana cu dizabilități.

OUG 60 publicată duminică în Monitorul Oficial, în ciuda avizului nefavorabil primit în Consiliul Economic Social, organ consultativ al guvernului, și trimisă comisiilor de lucru din parlament într-o controversată ședință extraordinară a camerelor parlamentului, lasă peste noapte fără loc de muncă peste 2000 de persoane cu handicap.

Aproape nimeni nu a sesizat că de fapt intenția guvernului e cu totul alta decât mărirea indemnizațiilor de handicap, anume suspendarea unei facilitați fiscale oferită angajatorilor care au peste 50 de angajați, pentru achiziționarea de produse și servicii de la unități protejate și prin aceasta, indirect, disponibilizarea celor 2000 de persoane cu dizabilități angajate in aceste unități protejate, ale căror salarii nu vor mai putea fi suportate fără o sursă de finanțare.

Unitățile Protejate sunt structuri de ocrotire și încadrare în muncă a persoanelor cu handicap, în care, în ultimii 10 ani, peste 2000 de persoane cu handicap și-au găsit un loc de muncă protejat, au reușit sa devină independenți.

In 2006, Legea 448, cerea companiilor, instituțiilor publice sau private cu peste 50 de angajați fie să angajeze persoane cu handicap în procent de minim 4% din totalul angajaților sau de sa plătească lunar către bugetul de stat o sumă egală cu jumătate din salariul minim aferent persoanelor cu dizabilități pe care nu le-au angajat, așa-numitul fond pentru persoane cu dizabilități. În același timp legea permitea o a treia opțiune, anume de a folosi sumele din fondul pentru persoane cu dizabilități pentru a face achiziții de la unități protejate. În acest fel, fără nici o implicare financiară de la buget, Unitățile Protejate obțineau finanțare prin comercializarea de produse si servicii.

In 2017 după o serie de alocări bugetare neinspirate, guvernul observă că fondul pentru persoane cu dizabilități colectat la bugetul de stat a scăzut de la un an la altul, pentru că, firește, orice contribuabil (chiar și instituțiile publice) preferă să achiziționeze un produs sau un serviciu de care are nevoie, decât să plătească niște sume benevol la buget, atâta timp cât legea ii dă voie, bașca unii angajatori poate chiar au responsabilitate socială și văd în unitățile protejate o formă de integrare socială pentru cei cu dizabilități.

Soluția cinică găsită de guvern este dublarea obligației către angajatorii cu peste 50 de angajați. Şi scoaterea facilitații fiscale de achiziționare din acești bani de la unități protejate.