Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş a desfășurat, astăzi, un exercițiu cu forțe și mijloace în teren pentru antrenarea structurilor de intervenție în vederea îndeplinirii misiunilor specifice  în situația producerii unei avarii la construcții hidrotehnice.

Scenariul exercițiului a fost următorul:

În jurul orei 10.00,  în zona epicentrului Vrancea s-a produs un cutremur cu magnitudine 8 grade pe scara Richter, cutremurul fiind înregistrat și de seismograful barajului Pecineagu.

Ca urmare a cutremurului înregistrat, apare o avarie în sistemul energetic național. Personalul de tură al barajului încearcă pornirea grupurilor electrogene pentru acționarea echipamentelor hidromecanice aferente golirii de fund, dar acesta nu poate fi pornit.

Au fost informate telefonic și Ministerul Apelor și Pădurilor CJSU Argeș, ISU Argeș și Apele Române.

S-a dispus evacuarea oamenilor și a bunurilor din localitățile riverane (Rucăr, Dragoslavele, Dâmbovicioara, Cetățeni, și Stoenești) și s-a acționat conform planurilor locale de apărare împotriva inundațiilor.

La nivelul prefecturii a fost convocat în regim de urgență CJSU și s-au analizat evenimentele petrecute, dispunându-se măsurile ce se impun pentru evitarea/ limitarea pagubelor fizice și materiale.

Deversările controlate efectuate conduc la crearea unei unde de viitură și pun în pericol localitățile aflate în aval de barajul Pecineagu.

La nivelul primăriilor acestor localități s-au pus în aplicare prevederile Planurilor Locale de apărare împotriva inundațiilor și s-a solicitat sprijinul CJSU, ISU și A.B.A.A.V.

Scenariul a prevăzut și salvarea unor persoane surprinse de unda de viitură în zona barajului din Dragoslavele și căutarea-salvarea unor persoane din zona montană.

La acest exercițiu au participat următoarele forțe și mijloace: ISU Argeș (două autocamioane de primă intervenție, două bărci, o motopompă, o autospecială de transport victime multiple, o ambulanță SMURD, 6 autospeciale de primă intervenție și comandă) , dar și  reprezentanți ai IJJ Argeș, Salvamont Argeș, IPJ Argeș și Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea.

Exercițiul a urmărit modul de acţiune a structurilor de intervenţie, testarea Registrului de capabilități, conform concepției unice de intervenție în situații de urgență, alarmarea autorităților și populației pentru punerea în aplicare a măsurilor de protecție și intervenție pentru limitarea și înlăturarea efectelor inundațiilor, punerea în aplicare a planurilor de evacuare în situații de urgență, alertarea serviciilor de urgență profesioniste, realizarea fluxului informațional - decizional cu CJCCI, salvarea persoanelor surprinse de viitură și executarea măsurilor pentru realizarea lucrărilor de protecție la inundații, căutarea și salvarea persoanelor cu mijloacele de mobilitate navală, executarea misiunilor de salvarea a persoanelor din zone greu accesibile, acordarea primului ajutor medical calificat persoanelor rănite.