Principalele obiective ale acestui proiect sunt acoperirea cu servicii de salubritate în proporţie de 100 % a localităţilor judeţului Argeş, devierea de la depozitare prin reciclare, compostare, reutilizare, co-incinerare şi concasare a deşeurilor municipale.

 

Deşeuri reciclabile

La nivelul anului 2015 au fost valorificate 17.544,82 tone de deşeuri reciclabile - hârtie/carton, PET, materiale plastice, folie, sticlă, anvelope uzate, DEEE, metale feroase.

 

Deşeuri compostabile – unităţi de compost individuale

Până în anul 2015, din circa 18.760 tone deşeuri compostabile intrate în Depozitul Ecologic Albota pe platforma de compost, au rezultat circa 6.273,25 tone compost valorificat şi utilizat la taluzare/acoperire depozit.

 

Deşeuri din construcţii

Au fost concasate 63.235,32 tone deşeuri din construcţii şi demolări, valorificate ca material de infrastructură în Depozitul Ecologic.

 

Situaţia Depozitului Ecologic Albota

Nivelul de tasare al depozitului este în parametrii, depozitul fiind stabil şi înierbat. La analizele apelor subterane prelevate din puţurile forate în acest scop s-a constatat că parametrii sunt în limite normale.

S-a prelungit cu 2 ani durata de viaţă a celulei ecologice, ca urmare a devierii de la depozitare a unei cantităţi însemnate de deşeuri municipale.

 

Proiecte complementare

Printre alte proiecte, în 2015 s-au desfăşurat proiectele-pilot: „Sacul pentru reciclabile” - distribuirea de saci pentru deşeurile reciclabile la gospodării şi „Unităţile de compost individuale”- distribuirea de unităţi de compost individuale confecţionate din materiale reciclabile. Principalul scop al acestor proiecte are la bază devierea de la depozitare prin reciclare, respectiv reutilizare.

 

Situaţia rambursărilor către BERD din Mecanismul Financiar al implementării operaţionale

Până la 31.12.2015 au fost rambursaţi 16.198.947,48 lei (3.640.200 euro). Aceste sume sunt egale cu tranşele de plată către B.E.R.D şi reprezintă sumele aferente cofinanţării proiectului.   

 

OBIECTIVE ANUALE ŞI MULTIANUALE A.D.I. SERVSAL ARGEŞ

  • Monitorizarea caietelor de sarcini şi a modului de implementare a sistemului integrat ;
  • Schimbarea strategiei de colectare a deşeurilor reciclabile pentru mediul rural;
  • Creşterea calităţii serviciului de colectare, transport, tratare şi depozitare a deşeurilor;
  • Atingerea parametrilor de deviere de la depozitare pentru toate categoriile de deşeuri municipale, în raport cu obligaţiile asumate în Memorandumul de Finanţare;
  • Dezvoltarea sistemului de selectare mecanică a deşeurilor municipale prin realizarea unor investiţii complementare (site dinamice), pe platformele de la ST-Câmpulung şi  CMID –Piteşti;
  • Continuarea campaniei de informare şi conştientizare publică „Selectează deşeurile, implică-te şi tu!”;
  • Atragerea unor surse de finanţare nerambursabile pentru acţiuni complementare proiectului, în parteneriat cu UAT-urile;
  • Delegarea serviciului de colectare, transport şi administrare staţii de transfer pentru zonele Curtea de Argeş şi Costeşti;
  • Întărirea capacităţii ONG-urilor de mediu din Judeţul Argeş şi dezvoltarea platformei www.ecovoluntar.ro
  • Dezvoltarea parteneriatelor cu instituţiile publice şi partenerii din mediul privat;
  • Dezvoltarea platformei de comunicare pentru membrii Federaţiei Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară;

Participarea la proiecte naţionale care vizează şi aria administrativă a judeţului Argeş, pentru domeniul managementul deşeurilor.