Activitatea de plantat ”Voluntari pentru Verde, Viață, Viitor!” desfășurată la Costești în data de 5 aprilie 2017 face parte din Proiectul Educațional de Parteneriat Educațional Interjudețean ”Să păstrăm pădurea vie, nu speranță pe hârtie!” inițiat și organizat de Clubul Copiilor Costești  în parteneriat cu ISJ Argeș, Primăria orașului Costești, Direcția Silvică Argeș, ADI Servsal Argeș, Școala Gimnazială nr. 1 Costești, Liceul Tehnologic Costești, Liceul Teoretic Costești, Școala Specială pentru Copii cu Deficiențe Asociate ”Sf. Stelian” Costești, CSCD Costești, Clubul Copiilor Curtea de Argeș, Clubul Copiilor Mioveni, Clubul Copiilor Câmpulung, Clubul Copiilor Topoloveni, Școala Gimnazială nr. 1 Schitu Golești, Școala Gimnazială Vulpești Buzoești, Şcoala Gimnazială nr. 1 Vulturești, Școala Gimnazială nr. 1 Recea, Școala Gimnazială ”Nae A. Ghica” Rucăr, Școala Gimnazială ”Ion Minulescu” Pitești, Școala Gimnazială ”Prof Emil Negoiță” Miroși”, Școala Gimnazială ”George Topârceanu” Mioveni, Școala Gimnazială nr.117 București, Școala Gimnazială nr.78 Sector 3 București, Școala Gimnazială nr. 1 Pantelimon, jud. Ilfov, Școala Gimnazială nr. 1 Valea Mare, jud. Dâmbovița; Școala Gimnazială Tătărăștii de Sus, jud. Teleorman, precum și cu alte instituții partenere în educație, a marcat venirea primăverii în acest an prin cei aprox. 45 de tei, care peste ani vor aminti de copiii și elevi care i-au sădit în spațiile verzi din oraș, cu speranță și dragoste pentru natură. La activitate au participat copii, elevi și cadre didactice din instituțiile de învățământ de pe raza orașului implicate în proiect, reprezentanți ai instituțiilor publice și ai comunității locale, care s-au mobilizat exemplar pentru a asigura reușita acesteia.

 

O activitate educativă care lasă urme….un secol!

Activitatea a fost coordonată de cadre didactice din instituțiile de învățământ implicate, a fost susținută de Primăria Costești și a fost posibilă prin contribuția tuturor cadrelor didactice implicate în proiect care au donat câte un puiet de tei sub deviza ”Dăruiește un POM ca să demonstrezi că ești OM”. Activitatea s-a desfășurat în condiții foarte bune, au fost alese cu grijă locurile unde să fie plantați teii, au fost săpate gropile necesare cu ajutorul uneltelor aduse de elevi sau puse la dispoziția acestora de Primăria Costești, au fost sădiți pomii și apoi udați pentru a avea toate șansele să se prindă și peste ani să ofere umbră, parfum floral și frumusețe trecătorilor. Toți teii au fost plantați de copiii și elevii voluntari cu hărnicie, devotament și promisiunea că vor fi bine îngrijiți până se vor prinde și vor crește mari. Nici o altă activitate cu caracter ecologic nu are o încărcătură emoțională, afectivă atât de puternică așa cum a fost această activitate de plantat, pentru că în urma ei rămân copacii, dovezi vii ale inocenței și dăruirii unor copii care au înțeles că pe planeta asta nu putem trăi singuri și că orice activitate de acest fel își are răsplata într-un viitor mai bun, mai verde, mai curat și mai sănătos pentru noi toți.

Activitatea  de voluntariat a transmis același  mesaj clar și fără echivoc la adresa întregii comunități ca și activitatea de ecologizare desfășurată anterior în cadrul proiectului, că trebuie să avem grijă de mediu, de pădure, de apă, de fiecare colțișor verde pe care îl mai avem, pentru că altfel nu vom mai avea un loc pe pământ pe care să-l numim acasă, nu vom mai avea adiere de vânt sau susur de izvor și tot ce a fost  creat de generații va fi în van, va fi de prisos. Autoritățile publice și instituțiile partenere au înțeles acest mesaj și au sprijinit eficient activitatea, au asigurat uneltele necesare și au sprijinit cu angajați din cadrul primăriei activitatea de plantat. S-a realizat, astfel o activitate educativă foarte bună, organizată și coordonată eficient, în ciuda vremii mai puțin favorabile, având un  caracter inedit ca amploare și mesaj, care a avut un impact imediat și puternic ce va dăinui peste ani. 


UN proiect interjudețean de succes care a mobilizat efective impresionante! 

Exemplul acestor copii ar trebui urmat în multe alte proiecte, peste tot unde oamenii vor înțelege că pentru a avea viitor trebuie să avem grijă de prezent, să menținem și să ocrotim zestrea naturală care ne-a ajuta să devenim ceea ce suntem astăzi și ceea ce  vrem să fim mâine.

În toate localitățile unităților de învățământ partenere în proiect s-au desfășurat activități similare demonstrând încă o dată că inițiativa Clubului Copiilor Costești prinde rădăcini adânci, așa cum vor prinde cu siguranță și teii de la Costești și va avea urmări benefice, promițătoare pentru nivelul calitativ al învățământului românesc și formarea unor noi generații valoroase.