Alpinistul argeşean Alex Găvan vizează escaladarea a două vârfuri de peste opt mii de metri din munţii Himalaya, Dhaulagiri (8.167 m) şi Nanga Parbat (8.125 m), fără oxigen suplimentar. Niciun român nu a reuşit până acum acest lucru, deşi au mai fost încercări. Expediţia presupune două etape distincte, lunile aprilie şi mai fiind dedicate ascensiunii vârfului Dhaulagiri, iar iunie şi iulie pentru Nanga Parbat. În acest proiect, Alex Găvan face echipă cu doi alpinişti experimentaţi cu care împărtăşeşte aceeaşi filosofie asupra ascensiunilor extreme.

Pentru Dhaulagiri, în Nepal, partener de coardă îi va fi Pawel Michalski (patru vârfuri de peste opt mii de metri la activ, membru în echipa naţională de himalaysm hivernal a Poloniei şi fost adjunct al acesteia), alături de care Alex a urcat în premieră românească vârful Gasherbrum 1, 8.068m, din Pakistan, în 2007. Apoi, alături de Tunc Findik (Turcia, unsprezece vârfuri de peste opt mii de metri la activ), Alex Găvan se va întoarce pe Nanga Parbat, în Pakistan.

Perioada coincide cu trecerea unui an după ce, pe acelaşi munte, a trebuit să renunţe la ascensiunea acestuia pentru a organiza o operaţiune de căutare şi salvare pentru alpiniştii Alberto Zerain (Spania) şi Mariano Galvan (Argentina), dispăruţi într-o avalanşă în timp ce încercau parcurgerea crestei Mazeno. Împreună cu Tunc, Alex Găvan a reuşit escaladarea în premieră românească a vârfului Shisha Pangma (8.027 m), din Tibet, în 2013.

O dublă reuşită pe cele două vârfuri ar reprezenta al şaptelea, respectiv al optulea vârf de peste opt mii de metri escaladat de Găvan fără a folosi oxigen suplimentar sau porteri de altitudine. Între cele două ascensiuni, Găvan va vizita cele trei şcoli din Nepal (acum învaţă acolo 251 de copii), construite în urma campaniei umanitare 'Bucurie pentru Nepal', pe care a organizat-o după ce a supravieţuit cutremurului şi avalanşei din Everest, în 2015.