În perioada 22-25 iunie 2017, s-a desfășurat la Bușteni, în Județul Prahova, etapa națională a Concursului european Tineri în pădurile Europei pntru elevi cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani. Organizatorul Concursului European ,,Tineri in Pădurile Europei" în România este Regia Națională a Pădurilor - ROMSILVA, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS și Ministerul Educației Naționale.  

Obiectivele concursului au fost: conștientizarea în rândul elevilor și a cadrelor didactice din România a valorilor cadrului natural european;

- educarea elevilor în ceea ce privește gestionarea durabilă a pădurilor și a conservării Biodiversității;

- implicarea tinerilor în proiecte comunitare.

În vederea organizării concursului, fiecare țară participantă la concurs a pregătit câte un material educațional, cu următoarele capitole:

- Caracteristicile pădurii și tipuri de pădure;

 - Forme de protecție a naturii, precum: Parcurile Naționale/Naturale și Situri Natura 2000;

 - Specii de floră și faună tipice și excepționale în păduri;

 - Organizarea în silvicultură.

Pe  lângă acestea, a fost realizat un material educațional mai amplu, structurat diferit, privind pădurile din Europa.  

Cei trei elevi: Bocancea Maria Cătălina, Odorog Anamaria Simona Odorog, Dogaru Ionuț, frecventează cursurile cercului de ecologie - silvicultură din cadrul Palatului Copiilor, coordonat de către doamna profesoară Daniela Georgescu. Cei trei elevi pasionați de ecologie, silvicultură, de limba engleză, au câștigat etapa județeană a concursului. A urmat o preselecție a echipajelor calificate pentru a participa la etapa națională. Tema a constat în realizarea unui eseu de maximum 2 pagini  în limba engleză, cu titlul  The role and importance of forests to society. Lupta a fost una strânsă, dar eseul  nostru  s-a dovedit a fi bun și echipajul  s-a calificat la etapa națională alături de alte 15 echipaje din țară.

Zilele și activitățile petrecute la Bușteni în Parcul Natural Bucegi au fost minunate. Concursul  a constat într-o  probă scrisă cu 30 de itemi și probe practice diverse: vânătoarea de comori, recunoașterea unor specii de arbori din parcul Centrului de vizitare Alexandru Beldie din Bușteni  și un studiu de caz  susținut în limba engleză de către fiecare echipaj participant cu tematica aleasă de membrii juriului. Au fost și activități de cunoaștere și socializare- icebreaking prezentări ale unor pasionați de natură despre lilieci și despre vidra-regina apelor precum și  o frumoasă drumeție prin pădure, cu echipament specific de munte până la Cascada Urlătoarea.  

"Deşi nu ne-am calificat la etapa internațională, experiența a fost unică. Organizatorii au fost niște oameni minunați care au fost tot timpul alături de noi, ne-au încurajat, ne-au susținut permenent și ne-au împărtășit din experiența dumnealor. Toți participanții la concurs au fost răsplătiți cu diplome din partea organizatorilor. Promitem că vom participa și anul viitor! Am devenit mai conștienți de rolul și importanța pădurilor și de gestionarea lor durabilă. Avem nevoie de educație, gândire și conștiință ecologice mai ales în rândul tinerei generații încă din primii ani de şcoală. Educaţia ecologică poate contribui la crearea viitoarei mentalităţi. Avem nevoie de legi care să fie respectate și de programe pe termen mediu și lung bine documentate și implementate. Relația dintre om, societate și pădure, trebuie consolidată,  având în vedere rolul pădurii ca un rezervor important de resurse naturale", ne-au subliniat prof. Ramona Linte, directorul Palatului Copiilor Pitești, și prof. Daniela Georgescu în calitate de profesor coordonator.