Direcţia Naţională Anticorupţie a întocmit o analiză a impactului pe care adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a modificărilor Codului penal şi Codul de procedură penală o va avea asupra dosarelor penale aflate în curs de instrumentare şi în proces de judecare.

"De aceste modificări vor avea de profitat şi persoane deja acuzate/trimise în judecată pentru abuz în serviciu. Având în vedere că aceste prevederi intră în sfera legii penale mai favorabile, intrarea lor în vigoare, chiar şi pentru scurt timp, îi va avantaja pe cei deja anchetaţi sau trimişi în judecată. Astfel, orice faptă care ar cauza un prejudiciu de sub 200.000 lei nu va mai fi investigată şi pedepsită; orice faptă pentru care nu există plângere prealabilă depusă de partea vătămată nu va mai putea fi investigată; pedeapsa pentru infracţiunea de abuz în serviciu scade nejustificat de mult, de la maximum 7 ani la maximum 3 ani, fără a se preciza care este justificarea.

În prezent se află în lucru la DNA 2.151 dosare având ca obiect infracţiuni de abuz în serviciu. În faţa acestei realităţi, pedeapsa trebuie să fie adecvată în momentul legiferării, în momentul individualizării prin aplicarea ei de către instanţă, cât şi în momentul executării efective a pedepsei. Or, prin noua reglementare va fi încurajată conduita abuzivă a funcţionarilor, incorectitudinea, imoralitatea, lipsa de onestitate şi de probitatea a acestora în soluţionarea unor drepturi şi interese ale persoanelor fizice sau juridice", precizează DNA.