Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig, ca urmare a constatării stării de insolvenţă, precum şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment.

 

Dacă ești asigurat la această societate, nu-ți face griji, pentru că toate cele 1.310.852 de contracte de asigurare, dintre care 936.089 de poliţe RCA, emise de Carpatica Asig, rămân în vigoare, până la data expirării. Practic, falimentul Carpatica Asig nu-i afectează atât de mult pe cei care au încheiate asigurări RCA cu această societate, ci îi afectează, în primul rând, pe cei care, în urma unui accident de circulație, au de încasat daunele corespunzătoare de la Carpatica. Și aceștia nu sunt puțini. Potrivit datelor comunicate de ASF, numărul dosarelor de daună, deschise până la data de 31 mai 2016, de Carpatica Asig, se ridică la 26.520.

 

Pentru despăgubiri, trebuie să mai aștepți

 

Dar, dacă ai ghinionul să te afli într-o astfel de situație, nu trebuie să intri în panică. Chiar dacă va dura mai mult, până la urmă îți vei primi banii. Conform legislaţiei în vigoare, protejarea creditorilor de asigurări de consecinţele insolvenţei unui asigurător revine Fondului de Garantare a Asiguraţilor, în limita plafonului de 450.000 de lei pentru un asigurat. Pe baza calculelor experţilor ASF, FGA va suporta, în urma pronunţării falimentului Carpatica Asig, un impact net de până la 624 milioane de lei. Dar, pentru asta, există o lungă procedură, care trebuie parcursă.

 

Astfel, conform Deciziei ASF, Carpatica are obligaţia ca, „în termen de 30 de zile de la publicarea documentului (deciziei- n.red.) în Monitorul Oficial, să predea Fondului de Garantare a Asiguraţilor evidenţele complete ale dosarelor de daună, în vederea publicării listei potenţialilor creditori ( cei care au de primit daune-n.red.) în asigurări”. Pe de altă parte, „asigurătorul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru notificarea asiguraţilor, atât cu privire la posibilitatea acestora de a denunţa contractele de asigurare cu societatea Carpatica Asig, cât şi cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare aferente, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a acestora”. Dar, până la finalizarea procedurilor de faliment (este nevoie de  de o decizie judecătorească), dosarele de daună trebuie depuse de cei interesați tot la Carpatica Asig, urmând ca banii să fie ridicați, ca și în cazul Astra, de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).