În contextul situaţiei apărute la nivelul judeţului în urma căreia mai mulţi copii au fost diagnosticaţi cu o afecţiune severă, care a dus din păcate la decesul a doi sugari, Consiliul Judeţean face o serie de precizări privind atribuţiile sale în acest caz. Astfel, Consiliul Judeţean Argeş este autoritatea administraţiei publice pentru coordonarea activităţii consiliilor comunale şi orăşeneşti în vederea realizării serviciilor publice de interes judeţean.

 

"Ca autoritate deliberativă a administraţiei publice locale, printre atribuţiile principale nu se regăsesc implicarea activă în actul medical ori în derularea unor anchete în domeniul sănătăţii, acestea căzând în competenţa instituţiilor cărora unităţile spitaliceşti se subordonează pe linia ministerelor de resort.

 

Singurele atribuţii ale Consiliului Judeţean, pe acest palier, se regăsesc doar la nivelul asigurării condiţiilor materiale şi financiare necesare în vederea bunei funcţionări, aprobarea organigramei şi statului de funcţii, numărul de personal, etc.

 

Direcţia de Sănătate Publică nu este în subordinea Consiliului Judeşean Argeş, fiind instituţie deconcentrată, în subordinea Ministerului Sănătăţii şi a Instituţiei Prefectului.

 

În acest sens, considerăm că afirmaţiile şi atacurile lansate eronat în spaţiul public, în ultimele zile, la adresa instituţiei Consiliului Judeţean Argeş şi a conducerii au fost făcute în lipsa cunoaşterii unor informaţii de bază privind atribuţiile şi competenţele Consiliului Judeţean.

 

Cu părere de rău şi indignare constatăm că în umbra unor tragedii şi pe seama suferinţei care s-a abătut asupra unor familii din judeţ anumiţi lideri politici îşi croiesc platforme electorale, speculând acest episod trist în interes propriu. Aceiaşi oameni care în 2011 puneau lacătul pe aproape 70 de spitale, dintre care 4 doar în judeţul Argeş. Aceleaşi persoane care au elaborat şi aprobat discutabila lege a descentralizării sistemului medical, acum o blamează vânzând populaţiei demagogie ieftină în loc să prezinte soluţii concrete.

 

Ţinem să precizăm că încă de la apariţia primelor informaţii confirmate privind infectarea unor copii cu o bacterie periculoasă, conducerile Spialului de Pediatrie Piteşti şi Spitalului Judeţean de Urgenţe Argeş au fost convocate în şedinţă operativă alături de alţi reprezentanţi cu atribuţii în asigurarea actului medical la nivelul judeţului pentru a se lua primele decizii şi măsuri privind depistarea cauzei care a dus la îmbolnăvirea copiilor şi iniţierea unui plan de lucru. De asemenea, Consiliul Judeţean Argeş a ţinut şi ţine în permanenţă legătura cu toţi factorii implicaţi, atât de la nivelul judeţului (DSP, Prefectură), cât şi de la nivel central (Ministerul Sănătăţii, ISGU) pentru a monitoriza situaţia, dar şi pentru a oferi sprijinul necesar prin mijlocele disponibile.

 

Consiliul Judeţean Argeş este alături de familiile ai căror copii sunt în suferinţă în aceste momente şi le asigură de tot sprijinul necesar pentru a beneficia cu încredere de cele mai bune condiţii medicale în unităţile de sănătate administrate de C.J. la nivelul judeţului", arată conducerea Consiliului Judeţean.