Conform noului Cod Fiscal, activitatea de PFA nu mai este atât de simplă cum părea până acum. Mai mult, dacă argeşenii care au proprietăţi în care sunt declarate puncte de lucru sau sedii de PFA-uri nu declară până la 31 martie la primării dacă la locuinţele lor se desfăşoară sau nu activităţi economice vor plăti dări mai mari.

 

Astfel, din 2016, pentru clădirile folosite în scop de locuinţă, impozitul va fi calculat prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% – 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. În schimb, pentru proprietăţile nerezidenţiale, adică cele folosite în activităţi economice, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,2% şi 1,3% (dacă aceste clădiri au fost reevaluate, construite, achiziţionate în ultimii cinci ani).

 

Dacă această condiţie nu este îndeplinită, procentul va ajunge la 2% din valoarea statistică a construcţiei. Proprietarii trebuie să dea la primării declaraţii pe propria răspundere privind desfăşurarea activităţilor de PFA, iar în baza acesteia se va calcula impozitul pe locuinţă (dacă se desfăşoară activităţi economice în locuinţă, atunci impozitul va fi mai mare). În Argeş sunt înregistrate peste 11.000 de persoane fizice autorizate.