Primăriile pot asigura micilor crescători de porci gratuitate pentru examinarea trichineloscopică a cărnii de porc. Acest lucru este posibil după ce autoritatățile locale încheie un contract de prestări servicii cu cabinetul sanitar-veterinar din localitate. Conform unei informări a unui DSVSA din țară, pentru efectuarea examenelor specifice solicitanții trebuie să prezinte o probă de circa 100 – 200 grame de carne, recoltată din pilierii diafragmatici, din diafragmă, muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali si să aibă asupra lor: cartea de identitate a proprietarului/solicitantului, crotalia de identificare a suinei/suinelor sacrificate. Trichineloza, o boală periculoasă Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată. Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feței, “boala capetelor umflate”.