Adeverințele de salariat pentru pensie sau șomaj, eliminate! Toate instituţiile subordonate Ministerului Muncii au primit acces în Revisal. Agenția Națională de Muncă și Casa Națională de Pensii au, începând de la 1 ianuarie 2020, acces direct la Registrul de evidență a salariaților (Revisal), conform unui ordin recent de ministru. Astfel, cel puțin teoretic, persoanele fizice care vor să ceară pensie sau șomaj nu mai au nevoie de adeverințe de vechime pentru a cere aceste drepturi.

Măsura a fost luată de ministrul muncii, Violeta Alexandru, prin Ordinul 1.783/2019, care se aplică deja de la 1 ianuarie 2020. Fiind un ordin intern, acesta nu trebuia să apară în Monitorul Oficial pentru a produce efecte.

Instituțiile vizate de măsură sunt, în esență, Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (care gestionează ajutorul de șomaj), Casa Națională de Pensii Publice (care gestionează pensiile de stat) și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (care gestionează ajutoarele sociale).

Revisal conține datele salariaților care au muncit, muncesc și vor munci în România, acesta fiind introdus în anul 2011. Practic, în acel an s-a trecut de la vechile cărți de muncă la evidența electronică a muncii.