„Situaţia fratelui meu este delicată, se pare că-l paşte o executare silită, din cauza unui împrumut mai vechi, pe care nu l-a dat înapoi. Am auzit că există o categorie de lucruri care nu pot fi executate indiferent de situaţie, însă nu ştiu care sunt acestea. Vă rog pe dumneavoastră să mă ajutaţi, dacă se poate!”, ne semnalează Maria Ghiţă din Prundu.

 

Într-adevăr, indiferent de natura cazurilor, există o categorie clară de bunuri mobile care nu intră sub incidenţa procedurii de executare silită. Legea, respectiv Codul de Procedură Civilă, permite ca următoarele bunuri să nu poată fi luate proprietarului pasibil de executare silită. Este vorba despre bunurile de uz casnic sau personal strict necesare debitorului, dar şi familiei acestuia, precum şi de obiectele de cult religios, în situaţia în care nu există mai multe exemplare identice. Tot pe această listă sunt incluse şi alimentele necesare debitorului şi familiei sale pe timp de două luni, iar dacă debitorul se ocupă exclusiv cu agricultura, alimentele necesare până la noua recoltă, animalele destinate obţinerii mijloacelor de existenţă şi furajele necesare pentru aceste animale până la noua recoltă.

 

Combustibilul necesar debitorului şi familiei sale calculat pentru trei luni de iarnă, bunurile declarate neurmăribile prin alte dispoziţii legale, dar şi alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, toate fac parte tot din categoria bunurilor exceptate de la executare silită.