Primarul oraÅŸului Mioveni, Ion Georgescu, a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Limbii Române.

"Astăzi, 31 august, românii de pretutindeni îÈ™i sărbătoresc identitatea È™i Ziua Limbii Române, prin manifestări naÈ›ionale È™i internaÈ›ionale, cu scopul de a-i uni în această zi pe toÈ›i cei care vorbesc ÅŸi simt româneÅŸte, dându-ne ocazia de a ne reaminti că limba noastră-i o comoară.

ImportanÈ›a limbii române nu trebuie marginalizată de tendinÈ›ele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naÈ›ionale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice È™i unite.

AÈ™a cum am mai spus de curând, în cadrul sărbătorii similare din Republica Moldova, sunt multe daruri moÈ™tenite de la înaintaÈ™i în patrimoniul spiritual al neamului românesc, însă cel mai mare dar este limba naÈ›ională în care ne exprimăm identitatea È™i comuniunea între generaÈ›ii. Limba naÈ›ională, care ne leagă deopotrivă români sau moldoveni, este nu doar un simplu mijloc de comunicare funcÈ›ională în societate, ci o parte constitutivă a modului nostru propriu de a exista în lume È™i de-a cultiva comuniunea etnică în È›ară È™i pretutindeni, ca neam sau popor.

Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei ÅŸi italianei, fiind vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se află în Romania, aici unde româna este limbă oficială ÅŸi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaÅ£ie.

În Republica Moldova limba română este limbă oficială ÅŸi limbă maternă pentru trei sferturi din populaÅ£ie, iar în provincia autonomă Voivodina din Serbia limba română este una dintre cele ÅŸase limbi oficiale.

De asemenea, româna este limbă oficială sau administrativă în Uniunea Latină, organizaÅ£ie internaÅ£ională care reuneÅŸte ţările lumii în care se vorbeÅŸte una dintre limbile romanice, ÅŸi în Uniunea Europeană, de la 1 ianuarie 2007.

Limba română este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.

Limba română este limbă maternă sau este vorbită ÅŸi în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorbită ÅŸi în comunităţile etnicilor români din CroaÅ£ia, Slovenia, Slovacia sau Polonia.

EmigranÅ£ii au dus limba română peste tot în lume: în Israel 5 la sută din populaÅ£ie provine din România ÅŸi vorbeÅŸte limba română. În Italia, Spania, SUA, Canada, FranÅ£a, Germania, Portugalia, Cipru sau Australia se estimează că locuiesc peste 3 milioane de români.

Limba română este predată în ţări est-europene unde există comunități semnificative româneÅŸti, dar ÅŸi în instituÅ£ii de învăţământ din 43 de ţări ale lumii, acolo unde este învăţată ca limbă străină", precizează Ion Gteorgescu.