Avocatul Dan Panţoiu continuă seria informărilor în rândul cetăţenilor. În continuare, avocatul ne vorbeşte despre ABUZUL ÎN SERVICIU, existent în forma actuală:

"Comisia de la Veneția susține că asemenea prevederi penale generale sunt foarte problematice, atât cu privire la cerințele calitative ale articolului 7 al CEDO, cât și la alte cerințe fundamentale conform principiului suveranității legislative, precum previzibilitatea și acuratețea juridică și susține, de asemenea, că acestea sunt în mod special vulnerabile la manevre politice abuzive (conform Liivik v. Estonia, 25 iunie 2009) […] 102. Pe această bază, Comisia de la Veneția considera prevederile penale naționale cu privire la abuzul în serviciu, excesul de autoritate și expresii similare trebuie interpretate în sens îngust și aplicate cu un prag înalt, astfel încât să poată fi invocate numai în cazuri în care fapta este de natură gravă, cum ar fi spre exemplu: infracțiuni grave împotriva proceselor democratice naționale, încălcarea drepturilor fundamentale, subminarea imparțialității administrației publice șamd.

Băieții ăstia de la Strasbourg stiu ce vorbesc. De ce oare statele care susțin "lupta anti-corupție” precum SUA, Olanda, Franța sau Germania nu au incriminat aceasta infracțiune, dacă asta este sursa binelui în lume? Răspunsul e simplu: pentru că incriminarea e atât de largă încât nu există funcționar care să nu fi comis fapta asta. Textul spune că va fi condamnat orice funcționar (public sau privat) care a încălcat o lege în exercitarea atribuțiilor sale și a provocat o pagubă cuiva. Orice polițist care a făcut un proces verbal de contravenție anulat ulterior în instanță pentru că e nelegal. Orice procuror care a redactat sau avizat un rechizitoriu anulat în instanță. Orice judecător care pronunță o soluție casată de instanța superioară. Orice casier de la butic care nu îți dă 5 bani rest. Orice șef de instituție care semnează vreun act pe care îl pun sub nas departamentele de sub el, iar actul e anulat ulterior în instanță ca fiind nelegal. Etc. Aaaa, nu e normal să fie așa? Fix din aceste ratiuni a spus Comisia de la Veneția ca e gresit, tocmai de aceea statele civilizate mai din Vest nu au așa ceva prin legi. Dar legea asta la noi permite organelor să aleagă pe cine vor, că sigur ceva îi găsesc. Așa cum spun unii acuzatori: "o să luăm toate dosarele la care a lucrat dl. X până găsim ceva unde a făcut vreun act ilegal".
Oricum o luăm și o punem, textul ăla de la abuzul în serviciu este o ineptie. Trebuie schimbat, pentru ca sfideaza orice regula de bun simt."