Costul unui bilet de autobuz este 2 lei. Şi cu toate acestea există persoane care riscă să meargă fără bilet din diferite motive: fie spun că circulă doar o staţie, fie din grabă uită să-şi cumpere bilet sau pur şi simplu nu vor să plătească 2 lei.
Åži cu toate acestea, dacă un călător este prins fără bilet acesta trebuie să prezinte agentului constatator, la cererea acestuia, actul de identitate. Agentul de control nu este împuternicit să ceară călătorului să îi prezinte conÅ£inutul personal al genÅ£ii. Cu alte cuvinte, dacă îi spui că nu ai buletinul la tine, controlorul va trebui să te creadă pe cuvânt.
De asemenea, controlorii Publitrans nu au voie sub nicio formă să sechestreze pe nimeni în mijlocul de transport ÅŸi să nu îl lase să coboare. Orice reÅ£inere care durează mai mult de 30 de minute, se transformă automat în privare de liberate ÅŸi se pedepseÅŸte cu închisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal.

AÅŸadar, călătorii prinÅŸi fără bilet au două opÅ£iuni: fie plătesc pe loc biletul de amendă în valoare de 21 lei, fie semnează un proces verbal de contravenÅ£ie pentru care va trebui să plătească ulterior o amendă de până la 150 lei. Åži totuÅŸi, dacă călătorul nu optează pentru niciuna dintre variante el poate scăpa uÅŸurat dacă în timp de 30 minute nu soseÅŸte la faÅ£a locului niciun poliÅ£ist local. TotuÅŸi, riscul este unul destul de mare. Conform PoliÅ£iei locale PiteÅŸti, timpul de intervenÅ£ie în astfel de cazuri este de maxim 10 minute. Pe zi sunt raportate la PoliÅ£ia locală în medie circa 5 astfel de cazuri, majoritatea pe rutele Trivale ÅŸi Găvana.
Mai mult, Publitransul are încheiat cu Jandarmeria un protocol prin care odată pe săptămână merg pe traseele cu probleme cauzate frecvent de călătorii de etnie romă.