În urma unei întrebări formulate de un parlamentar liberal, Ministrul Justiției, Ana Birchall, a furnizat date legate de plângerea privind evacuarea unor protestatari din Casa de Cultură a orașului Topoloveni, la data de 17.05.2019, la un miting al lui Liviu Dragnea.
Iată ce răspunde Ana Birchall:
”La data de 20.05.2019, sub numărul 480/P/2019, a fost înregistrată pe rolul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București plângerea formulată de d-voastră împotriva șefului dispozitivului de jandarmi aparținând inspectoratului de Jandarmi Județean Argeș care la data de 17.05.2019, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu, a intervenit pentru evacuarea unor protestatari din Casa de Cultură a orașului Topoloveni (jud. Argeș).”
În informare se arată că Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a dispus începerea urmăririi penale IN REM sub aspectul săvârșirii infracțiunii de privare de libertate în mod ilegal, abuz în serviciu și purtare abuzivă. Cităm exact răspunsul:
”Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lipsire de libertate în mod ilegal (art. 205 alin. 1 și alin.3, lit. A, Cod Penal), purtare abuzivă (art. 296, alin 1, Cod Penal) și abuz în serviciu (art.
297, alin 1, Cod Penal). Până în prezent, în cauză nu a fost dispusă măsura efectuării în continuare a
urmăririi penale față de vreun suspect.” Răspunsul ministrului a fost adresat deputatului Florin – Claudiu Roman.