Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei este un un program educaţional internaţional menit să stimuleze organizarea şi implicarea publică în acţiunea de protejare a resurselor de apă ale planetei, oamenii de pretutindeni fiind încurajaţi să testeze calitatea apelor prin efectuarea de monitorizări de bază ale acestora.
În prezent acest program este coordonat de EarthEcho International, sub denumirea EarthEcho Water Challenge.
Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei este sărbătorită oficial la18 septembrie, dar activităţile de monitorizare se pot desfăşura oricând, din 22 martie (când se aniversează Ziua Mondială a Apei) până la 31 decembrie, acestea constând în efectuarea, cu ajutorul unor truse speciale, a analizelor apei la patru indicatori: oxigen dizolvat, pH, temperatură şi turbiditate.
Societatea Apă Canal 2000 SA s-a implicat din anul 2004 în desfăşurarea acestui program la nivel local, în acest sens colaborând cu mai multe şcoli din judeţul Argeş, în cadrul Programului Educaţional Piky. Şi în acest an continuă organizarea activităţilor specifice şi îi invită pe elevi şi profesori să monitorizeze calitatea apelo,r utilizând truse puse la dispoziţia şcolilor de către societate.
Scopul acestei acţiuni este formarea unei atitudini de respect pentru natură şi dezvoltarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.
În cadrul SC Apă Canal 2000, calitatea apei - pe fluxurile de tratare şi epurare, în reţelele de distribuţie a apei potabile şi în reţelele de canalizare din aria de operare - este monitorizată în permanenţă prin Laboratorul Uzinei de Apă şi Laboratorul Ape Uzate.
"De Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei, reafirmăm faptul că apa curată înseamnă viaţă, iar vieţile noastre depind de modul în care protejăm calitatea apelor noastre", afirmă Mihail Marinescu, director general al SC Apă Canal 2000.

Mai multe informaţii legate de acest program se pot afla accesând site-ul: www.worldwatermonitoringday.org .