Începând de luni, pentru fermele mici se vor putea cere bani de la stat pentru utilaje, echipamente și modernizări, conform unui anunț recent al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Concret, micii fermieri vor putea solicita 15.000 de euro, înscrierile urmând să se desfășoare, dacă nu se epuizează fondurile mai repede, până la sfârșitul anului.

Fermierii care dețin sau folosesc o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică vor putea cere bani de la stat pentru modernizări în perioada 22 iulie (ora 9:00) - 31 decembrie (ora 16:00). Cererile se vor depune online, pe site-ul www.afir.info.

Conform anunțului publicat recent de AFIR, micii fermieri vor putea cere un ajutor financiar nerambursabil de 15.000 de euro, care se va acorda în două tranșe:

75% din cuantum la primirea deciziei de finanțare;
25% din cuantum în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Banii se vor acorda pe o perioadă de trei ani, de principiu, însă pentru sectorul pomicol perioada va fi de cinci ani. Finanțarea este în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (cunoscut ca PNDR) aferent perioadei 2014 - 2020, submăsura 6.3.

Sursa citată informează că banii se dau fermierilor pentru dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, dar și pentru investițiile de modernizare a fermelor mici (în special cele de dimensiuni medii și asocierile de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

Proiectele vor fi selectate pentru finanțare în funcție de punctajul obținut la înscriere. Astfel, dintre solicitările depuse în perioada 22 iulie - 31 august 2019, vor fi selectate cele cu un punctaj minim de 85 de puncte. Apoi, punctajul-țintă va descrește treptat după cum urmează:

pentru cererile depuse în septembrie 2019 - minimum 80 de puncte;
pentru cererile depuse în octombrie 2019 - minimum 75 de puncte;
pentru cererile depuse în noiembrie 2019 - minimum 70 de puncte;
pentru cererile depuse în decembrie 2019 - minimum 15 de puncte.

Notă: Informații mai multe despre submăsura 6.3 a PNDR pot fi găsite aici.
Curs DPO pentru 3 zile: Vei învăța cum să redactazi documentele interne în aplicarea GDPR (politici, contracte, ghiduri de conformare, notificări, politică de cookie-uri), cum să