PSD Argeş anunţă că Guvernul a adoptat modificarea OUG 114, iar prin acest act normativ se ating trei direcţii importante. Este vorba despre scăderea costurilor la împrumuturile pentru populaţie, creşterea creditării companiilor româneşti de către sectorul bancar şi încurajarea economisirii prin acordarea de dobânzi mai atractive.

"Obiectivul principal al Ordonanţei este acela de a crea condiţii benefice atât pentru români, cât şi pentru domeniul financiar-bancar în vederea creşterii intermedierilor financiare în România, pentru asigurarea unei creşteri economice sănătoase. Prin acest act normativ se înlocuieşte ROBOR din formula de calcul a dobânzilor din contractele de credit denominate în lei cu rată variabilă de dobândă cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Noul indice de referinţă se aplică începând cu 2 mai 2019 exclusiv creditelor nou acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. De asemenea, oricine are un credit în derulare, poate să-l refinanţeze şi astfel va beneficia de aplicarea noului indice de referinţă în calculul dobânzii. O altă prevedere importantă este aceea că s-au luat măsuri pentru ca în următorii trei ani să nu crească tarifele la curent electric şi la gaz pentru consumatorii casnici", informează PSD Argeş.