Locurile de parcare și modalitatea de taxare sunt subiecte arzătoare pentru majoritatea posesorilor de mașini din oraș. Cu toate acestea, surprinzător de puține persoane fizice și-au arătat disponibilitatea închirierii unui loc de parcare în zona de reședință.
De aproape un an a fost lansată spre dezbatere publică propunerea implementării unui sistem de plată, la o anumită valoare, în fucție de perioada contractată. În paralel, serviciul de specialitate din cadrul primăriei a demarat un recensământ al locurilor de parcare disponibile în oraș, un centralizator pe zone și o campanie de trasare și delimitare a spațiilor.
"În toată această perioadă am purtat discuții cu numeroși cetățeni și cu reprezentanți ai asociațiilor de proprietari din oraș, părerile fiind atât pro cât și contra acestui proiect.
În urma unei analize aprofundată a acestui subiect s-a constat că la nivelul cartierului Mioveni, există în prezent un număr ridicat de locuri de parcare în spațiile dintre blocuri și zonele adiacente. Din calcul fac excepție parcarea supraetajată de la Piața Dacia și întreg Bulevardul Dacia care, după cum bine știți, este drum național (DN 73D) și conform Codului Rutier este intezisă staționarea pe partea carosabilă a drumurilor naționale. Având în vedere că numărul autovehiculelor deținute de persoane fizice la nivelul cartierului Mioveni este de 12.001, iar numărul autovehiculelor deținute de persoane juridice este de 1.373, până în prezent, la primărie au fost depuse doar 1.352 cereri pentru parcare cu plată, ceea ce reprezintă doar 10% dintre proprietarii. De aici rezultă că 90% dintre posesorii de mașini din Mioveni nu sunt interesați, cel puțin nu în prezent, să beneficieze de propriul loc de parcare, contra cost.
Totuși, spațiile pentru parcare pot fi mult mai generoase dacă cetățenii conștientizează faptul că cele 1.352 de “mașini de firmă”, înregistrate pe personă juridică, conform legii ar trebui parcate doar în spațiile societății sau ale agentului economic de care aparțin, nu în zonele rezidențiale. Dubele, camioanele, microbuzele și alte autoutilitare sunt interzise în parcările blocurilor prin hotărâre de consiliu local. De asemenea, sunt numeroși proprietari care locuiesc la case, dar care preferă să parcheze autoturismul în parcarea blocului cu care se învecinează, deși au spații în curțile proprii.
Vă asigur că administrația locală caută constant soluții în acest sens, avem proiecte pentru realizarea unor noi parcări, iar situația rămâne momentan în dezbatere.
Fac apel la simțul civic și la responsabilitate pentru că doar prin colaborare și înțelege între vecini și în comunitate, vom putea conviețui civilizat.
În continuare propunerile și ideile dumneavoastră legate de acest subiect sunt bine-venite", susţine primarul Ion Georgescu.