Se plâng politicienii noştri că sunt multe lucrări publice în derulare şi mai vin şi altele, dar nu prea se mai găsesc firme de construcţii care să le facă. Dar oare se gândesc cei care conduc destinele localităţilor şi judeţelor că pun umărul la ruinarea unor firme care nu au potenţa financiară necesară de a rezista fără fluxul de bani aferent lucrărilor contractate?

O situaţie anormală are loc în Argeş de ceva vreme. Astfel, administraţiile locale întârzie nepermis de mult până la efectuarea recepţiilor, iar firmele nu pot astfel să îşi recupereze rapid garanţiile depuse la momentul semnării contractelor de atribuire a lucrărilor. Deşi recepţia ar trebui să se facă la două săptămâni de la finalizarea unei investiţii, sunt situaţii în care se aşteaptă şi doi ani!

Am încercat să aflăm la Inspectoratul de Stat pentru Calitatea în Construcţii care ar putea fi pârghiile de deblocare a situaţiei. Conform spuselor inspectorului şef Ioan Buţă, dar răspunsul acestuia este acela că sunt lacune legislative care permit întârzierea recepţiilor şi că totul depinde de fondurile pe care le au la dispoziţie investitorii, Ori, cum încă nu a fost promulgată nici legea bugetului de stat, situaţia se complică şi mai mult.

"În mod normal, la începutul lucrărilor investitorii - inclusiv administraţiile publice - plătesc la noi o taxă de 0,35% din valoarea lucrărilor, iar la final, după ce se trage linie şi se vede dacă s-a cheltuit mai mult sau mai puţin decât era prevăzut în aviz taxa ajunge la 0,6%, după care noi eliberăm o adeverinţă în baza căreia se pot face recepţiile. Totul depinde însă de câţi bani au investitorii, noi nu putem determina un anumit moment al recepţiei lucrărilor", ne-a declarat Ioan Buţă. Altfel spus, fiecare se descurcă aşa cum poate!