Salvamontiştii atrag atenţia că în munţii judeţului Argeş este risc crescut de avalanşă. În acest context, recomandările Salvamont Argeş pentru cei care îşi vor petrece sejurul în zona montană argeşeană sunt: 

  • Să nu incerce să urce pe traseele inchise şi să ceară informaţii salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul National Salvamont, formând 0SALVAMONT.
  • Deasemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării excursiei în aşa fel încât, să existe o marjă de siguranţă de o ora de lumină, după terminarea acesteia, tinand cont ca la ora 17:00 este intuneric.
  • În afara echipamentului obligatoriu de iarna (incalţăminte şi îmbrăcăminte adecvata, colţari, piolet etc.) trebuie să existe în permanenţă în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situaţii neplăcute.
  • Inclusiv în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveţi incălţări şi îmbrăcăminte de iarnă, chiar si o lanternă, pentru situaţiile în care sunteţi nevoiţi să vă deplasaţi pe jos.
  • Deasemenea, trebuie evitata cu desavarsire parcarea sau chiar oprirea autoturismelor la baza pantelor dezgolite, incarcate cu zapada, deoarece se semnaleaza des curgeri de zapada care ajung pana pe carosabil.
  • În perioada de iarna, care la altitudini mari dureaza pana la sfarsitul lunii mai, este necesară o prudenţa marită, pentru a evita situaţiile nedorite.

În acest moment, stratul de zapada masurat la statia meteo Balea Lac, la altitudine echivalenta cu Cota 2000 Transfagarasan, este de 55 centimetri, iar riscul de avalansa este de gradul 2 (moderat) la altitudini de peste 1800 metri si neinsemnat sub aceasta altitudine.

Traseele montane din judeţul Argeş, care acced catre creasta Fagarasului, precum si traseul de creasta al Fagarasului, sunt și vor rămâne închise.