Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi infestări cu Trichinella spp., Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Argeş recomandă cumpărarea de carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care prin programul de control efectuat de inspectorii sanitari veterinari garantează că acestea provin din abatoare aprobate, unde se asigură asistenţă sanitară veterinară permanentă. S-au întâlnit cazuri în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc sacrifică animale şi evită controlul sanitari, inclusiv efectuarea examenului pentru depistarea trichinelozei.

Sacrificarea porcului şi consumul acestuia în familie sau vânzarea de carne sau de produse obţinute de la acesta fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii consumatorului, atrage atenţia DSVSA care menţionează că se va solicita vizita medicului veterinar şi consultaţia înainte de sacrificare, inclusiv pentru sfaturi utile privind probele relevante care trebuie luate la
sacrificare în vederea efectuării examenului de trichină (probe din pilierii diafragmatici, muşchii intercostali şi muşchii limbii).

Consumul cărnii de porc şi prepararea acesteia nu se va face decât după obţinerea de la medicul veterinar a rezultatului examinării pentru Trichinela spp., rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea provenită de la porcii mistreţi. În cazul în care porcul este diagnosticat cu trichineloză, animalul se confisca în totalitate, iar proprietarul va fi despăgubit, cu condiţia ca porcul să fie crotaliat şi să fie înregistrat în baza naţională de date.