Persoanele fizice care își declară veniturile prin intermediul declarației unice vor achita impozitul și contribuțiile sociale aferente acestora într-un cont unic, conform unui proiect de act normativ al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Concret, plățile se vor face începând cu taxele aferente veniturilor din anul 2018. Declarația unică marchează trecerea de la sistemul de impunere a veniturilor de către Fisc la autoimpunere.

Proiectul de ordin ANAF pentru aprobarea Metodologiei de distribuire a sumelor plătite de contribuabili persoane fizice în contul unic și de stingere a obligațiilor fiscale a fost publicat azi în dezbatere pe site-ul Fiscului.

Conform acestuia, obligațiile fiscale de plată ale persoanelor fizice, pentru veniturile estimate sau realizate după data de 1 ianuarie 2018, vor fi plătite în contul unic 55.04 “Sume reperezentând impozit pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice în curs de distribuire”.

Totodată, Fiscul a mai publicat în dezbatere și un Proiect de ordin ANAF pentru aprobarea Nomenclatorului obligațiilor fiscale care se plătesc în contul unic de contribuabili persoane fizice.

Acest nomenclator va prevedea, mai precis, că în contul unic amintit mai sus se plătesc impozitul pe venit, contribuția la pensii și contribuția la sănătate, toate trei fiind aferente declarației unice pentru persoanele fizice.

Declarația unică pentru persoanele fizice a fost introdusă în 2018 și aceasta este folosită pentru declararea veniturilor din activități independente, investiții sau chirii, printre altele. Totodată, în baza acesteia se achită la stat impozit pe venit și contribuții la pensii și sănătate.

Persoanele fizice care au depus anul acesta declarația unică trebuie să-și achite taxele aferente veniturilor din 2018 până în martie 2019.