Guvernul a amânat cu doi ani, până la 1 aprilie 2021, intrarea în vigoare a Legii privind venitul minim de incluziune, care ar fi trebuit să fie aplicată de la 1 aprilie 2019 şi prin care, printre altele, este modificat radical sistemul de acordare a subvenţiilor pentru încălzirea locuinţelor.

Asta înseamnă că actualul sistem de subvenţionare generalizată a căldurii pentru populaţie va mai putea fi aplicat încă trei ierni, cu tot cu cea care vine acum, adică până în sezonul rece 2020-2021 inclusiv. 2021 este anul în care, potrivit legislaţiei în vigoare, urmează să fie liberalizat complet preţul final de furnizare a gazelor naturale către consumatorii casnici. În prezent, acesta este încă aprobat de către ANRE pentru clienţii din piaţa reglementată.

În acelaşi an ar urma să expire şi ajutorul de stat pentru unele dintre centralele care produc concomitent energie termică, şi electrică, în cogenerare de înaltă eficienţă, şi care alimentează sistemele centralizate de încălzire a populaţiei.

Dacă în prezent subvenţia este acordată pentru toată lumea branşată la SC Termo Calor Confort SA Piteşti, prin asociaţiile de proprietari sau locatari, actul normativ citat prevede că ajutoarele pentru încălzire vor fi acordate doar individual şi numai celor care au nevoie, respectiv consumatorilor vulnerabili, definiţi ca persoane cu venituri sub un anumit prag şi care nu îşi pot asigura din bugetul propriu acoperirea integrală a cheltuielilor legate de încălzirea locuinţei.