În plină construcție a conductei BRUA car, Guvernul lasă Transgaz fără bani!

Astfel,

Compania Transgaz este a treia companie, după Nuclearelectrica și Romgaz, care anunță că este obligată de Guvern să distribuie dividende suplimentare pe final de an. Acționarii companiei vor discuta în ședința AGA din 3 decembrie, la solicitarea Ministerului Economiei, distribuirea dividendelor suplimentare, însă nu este precizată și suma. Reamintim că societățile cu capital de stat sunt stoarse de rezervele pe care le au, Guvernul încercând în acest fel să acopere deficitul bugetar, chiar cu riscul de a pune în pericol investițiile companiilor.

Transgaz se află în plin proces de construire a conductei BRUA, termenul de finalizare a lucrărilor fiind 31 decembrie 2019. Acest lucru nu a împiedicat Ministerul Economiei, în calitate de acționar majoritar, să solicite "distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile rezultat reportat și/sau alte rezerve".

Valoarea totală estimată pentru Faza I a proiectului BRUA este de 478,6 milioane euro, din care doar 180 milioane de euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă. Restul sumei trebuie acoperită din împrumuturi sau surse proprii.