În perioada 12-15 iunie, la invitaţia doamnei deputat Simona Bucura-Oprescu (PSD), preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză - Adunarea Naţională din Camera Deputaţilor, o delegaţie parlamentară a Grupului parlamentar de prietenie Franţa-România din Adunarea Naţională Franceză a făcut o vizită oficială în România.
Delegaţia parlamentară franceză a fost formată din domnul deputat André Chassaigne (GDR), preşedintele Grupului Stânga Democrată şi Republicană din Adunarea Naţională, preşedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Franţa, doamna deputat Carole Bureau-Bonnard (REM), vicepreşedinte al Adunării Naţionale, vicepreşedinte al grupului de prietenie, domnul deputat Hubert Julien-Laferriere (REM), vicepreşedinte al grupului, domnul deputat Nicolas Forissier (LR), secretar al grupului, doamna deputat Jeanine Dubié (NI), secretar al grupului, doamna deputat Laurence Trastour-Isnart (LR), membru al grupului, precum şi domnul Lucian Iordache, secretar executiv al grupului.
Acţiunea a avut caracter de reciprocitate şi se înscrie în cadrul relaţiilor deosebite existente între România şi Franţa, reflectate şi la nivelul cooperării interparlamentare, în contextul în care componenţa grupului de prietenie din Adunarea Naţională Franceză a fost reconstituită recent.

Primele două zile din programul vizitei delegaţiei parlamentare franceze la Bucureşti au cuprins convorbiri cu doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, preşedintele Grupului Parlamentar de Prietenie cu Republica Franceză-Adunarea Naţională, din Camera Deputaţilor, şi cu membri ai grupului de prietenie, cu doamna senator Gabriela Creţu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, cu domnul deputat Ştefan Muşoiu, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, şi cu membri ai celor două comisii, cu domnul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, şi cu membri ai comisiei, cu domnul deputat Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, şi cu membri ai comisiei, cu doamna Ana Birchall, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, cu domnul Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe, precum şi cu domnul Victor Negrescu, ministru delegat pentru afaceri europene. Parlamentarii francezi au vizitat sala de Plen a Camerei Deputaţilor şi au fost salutaţi de membrii Camerei Deputaţilor prezenţi la şedinţa de plen.
Discuţiile avute cu oficialii români au evidenţiat stadiul excelent al relaţiilor româno-franceze, la toate nivelurile, consolidate de puternice legături istorice. Printre punctele centrale ale convorbirilor, au fost abordate: relaţiile politice dintre România şi Republica Franceză, relaţiile parlamentare bilaterale şi relansarea dialogului bilateral la acest nivel, aniversarea a 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, Sezonul România-Franţa, proiect cultural şi de diplomaţie publică de mare anvergură, care va fi lansat la 27 noiembrie 2018, la Paris, celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franţa a avut o contribuţie semnificativă, colaborarea în cadrul Francofoniei şi contribuţia ţării noastre la promovarea limbii franceze, în anul în care se aniversează 25 de ani de Francofonie instituţională, cooperarea economică, cooperarea descentralizată şi dezvoltarea durabilă, cooperarea în cadrul UE şi agenda europeană, consolidarea proiectului European, colaborarea în cadrul Politicii Agricole Comune şi reforma acesteia, colaborarea în contextul Preşedinţiei României la Consiliul UE,  funcţionarea Spaţiului Schengen şi aderarea României la Schengen, politicile UE în domeniul securităţii şi apărării etc.

Programul vizitei oficiale a delegaţiei parlamentare franceze în România a continuat în zilele de 14 şi 15 iunie cu o deplasare în judeţul Argeş
La Mioveni, delegaţia a fost primită de preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, domnul Dan Manu, de prefectul judeţului, domnul Emilian Dragnea şi de primarul oraşului, domnul Ion Georgescu. Cu acest prilej s-a subliniat cooperarea de lungă durată pe mai multe planuri dintre judeţul Argeş şi Franţa. Astfel, Argeşul este înfrăţit cu regiunea Savoie, fiind derulate proiecte de natură instituţională, socială şi economică, acestea având rezultate certe.

Un exemplu în acest sens este implementarea în Argeş a proiectului privind echipe mixte de salvatori montani om-câine (cu câini specializaţi în salvarea din avalanşe). În prezent, Argeşul este centru naţional de formare privind pregătirea echipajelor mixte de salvare din avalanşe.
De asemenea, oaspeţii francezi au efectuat o vizită şi la Uzina Dacia, fiind primiţi de către Antoine Doucerain, preşedinte director general al companiei. Dacia reprezintă cel mai bun exemplu al legăturilor puternice existente între Argeş şi Franţa, uzina din Mioveni devenind, de când a fost preluată de către Renault, cel mai mare exportator al României.

Nu în ultimul rând, membrii delegaţiei au vizitat apoi mănăstirea Curtea de Argeş şi au mers pe Transfăgărăşan, declarându-se impresionaţi de şoseaua montană care face legătura cu Transilvania.