Zi de importanță istorică fără egal, 10 Mai rămâne ziua în care a început cea mai frumoasă pagină din istoria națională: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi Încoronarea primului rege al ţării. 

Regii și Reginele României au iubit acest neam mai mult, poate, decât o fac mulți dintre românii de ieri sau de azi, reușind să se dăruiască trup și suflet pentru idealuri care pentru majoritatea conducătorilor zilelor noastre de dupa '89, sunt cuvinte goale. 

Ziua Regalității este ziua în care, măcar femeile, să vorbească despre ce a însemnat Regina Maria pentru România. Ea- femeie, soție, mamă a fost Regina model. A fost femeia care a demonstrat, în vremuri în care vocea femeii era neluată în seamă, că prin iubire de țară-fie ea și adoptivă, poți deschide uși nebănuite, reușind să câștigi respectul lumii întregi, nu pentru tine, ci pentru un neam întreg. 

Primul Război Mondial o transformă pe Regina Maria în erou naţional. Participă activ pe front, încurajează răniţii şi soldaţii din cele mai fierbinţi puncte de luptă, nu se teme de gloanţe, nici de epidemii, de tifosul exantematic sau gripa spaniolă, de răni sau de sărăcie. Toate acestea au dus la a fi supranumită „Mama Regina“, „Mama răniţilor“ şi „Regina-soldat“.

România avea nevoie apoi, de cei mai buni emisari pe lângă puterile victorioase, spre a obţine recunoaşterea visului istoric al românilor: România Mare. Regina Maria a fost cel mai potrivit om pentru a ajuta la împlinirea acestui vis. Iar talentul Său în politica externă nu a fost folosit numai la reprezentarea ţării, ci şi în încercarea consolidării statutului de putere regională a României, prin facilitarea construirii unei reţele de alianţe dinastice.

Farmecul şi distincţia înnăscute o transformă pe Regină într-o stea mondială. Prin celebritatea ei, Regina Maria face cunoscută România în întreaga lume. O face cunoscută chiar prin modul în care purta ia românească, reușind să transforme portul nostru popular în "haină regală".

Acestea sunt doar cateva din motivele pentru care Regina Maria este și azi atât de apreciată. Ne e aproape imposibil să ne imaginăm astăzi cât de iubită era Regina Maria şi cât de mult bine făcea ea României, prin chipul strălucitor pe care i-l oferea. 

Regina Maria e un model, un exemplu de iubire de țară. Faptele Reginei Maria rămân un exemplu de diplomaţie regală şi poate sluji de încurajare sau model ori de câte ori ne simţim marginali ori provinciali. 

Așadar, de Ziua Regalității să ne amintim de un om care a devenit mai româncă decât mulți dintre cei care se nasc români.