Acţiunile procurorilor DNA, începând cu anul 2013, după ce Laura Kovesi a preluat primul mandat la conducerea acestei instituţii, au fost concertate pe decapitarea politică a administraţiei publice locale. Acesta este bilanţul care răzbate din comunicatele oficiale de presă ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, cu privire la urmăririle penale efectuate, reţinerile şi arestările operate şi trimiterile în judecată. Primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene sau lideri ai organizaţiilor locale de partid au fost puşi sub urmărire penală, unii arestaţi şi trimişi în judecată.

În Argeş, de exemplu, doi oameni politici de mare anvergură au fost "scoşi din joc" de DNA: Constantin Nicolescu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean (care a şi fost în închisoare şi aşteaptă sentinţa într-un nou proces) şi Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteştiului (care a fost în arest preventiv şi aşteaptă verdictul în dosarul "Publitrans"). Acestora li se adaugă şi primari sau viceprimari care au intrat în malaxorul DNA.

Multe procese se află şi la această oră pe rolul instanţelor de judecată, în diferite stadii procesuale, în timp ce în multe cauze judecătorii au pronunţat soluţii de achitare.

62 de lideri politici de la nivel local, "grei" ai organizaţiilor judeţene ale principalelor partide politice din România, au fost traşi pe linie moartă de DNA, într-o campanie anticorupţie, declanşată începând cu anul 2013.