Primăriile din toată țara se pot înregistra de miercuri, 21 martie, iar mai târziu pot depune cereri de finanțare a punctelor de acces internet – wireless gratuit în spațiile publice, prin intermediul portalului web WiFi4EU, lansat de Comisia Europeană.

”Localitățile din toată Europa sunt invitate să se înregistreze, înainte de lansarea primelor cereri de proiecte la jumătatea lunii mai, pentru a obține finanțare europeană pentru instituirea unor puncte de acces public și gratuit la internet wireless.

Programul WiFi4EU oferă bonuri (vouchere) în valoare de 15.000 EUR pe care localitățile le pot folosi pentru a institui puncte de acces Wi-Fi în spații publice: biblioteci, muzee, parcuri sau piețe publice. Localitățile pot utiliza bonurile WiFi4EU pentru a achiziționa și instala echipamente Wi-Fi (puncte de acces fără fir) în anumite centre ale vieții publice locale pe care le-au ales în acest sens. Costurile pentru întreținerea rețelei vor fi acoperite de localități. Până în 2020, sunt puse la dispoziție 120 de milioane EUR din bugetul UE pentru finanțarea echipamentelor necesare în scopul de a furniza servicii Wi-Fi publice gratuite în aproximativ 8 000 de localități din toate statele membre, precum și în Norvegia și Islanda”, se precizează în comunicatul Comisiei Europene.