Consiliul JudeÈ›ean ArgeÈ™ prin Centrul de Cultură „Brătianu” va organiza în data de 21 martie 2018, începând cu ora 11.00, la conacul Brătienilor, Ziua InternaÅ£ională a poeziei - Poetul Ion Pillat (1891-1945) È™i locul său în cadrul poeziei româneÈ™ti.

Astfel, elevi de la Școala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu” vor pregăti lucrări dedicate personalității marelui poet, iar elevi de la Colegiul NaÈ›ional “Zinca Golescu” din PiteÈ™ti, respectiv Școala Gimnazială “Vintilă Brătianu” din ȘtefăneÈ™ti vor prezenta propriile creaÈ›ii. Dorim, astfel, să arătăm că există în È™colile din judeÈ›ul nostru copii talentaÈ›i care nu au ca preocupări doar televizorul È™i calculatorul.

Ion Pillat (n. 31 martie 1891, BucureÈ™ti – d. 17 aprilie 1945), a fost un academician, antologist, editor, eseist, poet tradiÈ›ionalist È™i publicist român. Pe linie maternă a fost înrudit cu familia Brătianu. Bunicul său a fost cunoscutul politician Ion Brătianu, acesta fiind adesea evocat în volumul său cel mai complet din punct de vedere estetic, Pe ArgeÈ™ în sus, în poeme precum Bunicul, Bunica, Aci sosi pe vremuri sau Ochelarii bunicului.

Și-a petrecut copilăria la moÈ™iile Florica, pe ArgeÈ™ È™i la Miorcani, pe râul Prut. După 1945 poezia sa este trecută la "index", evident din raÈ›iuni strict politice. Fiul său, criticul È™i romancierul Dinu Pillat, a fost îndepărtat de la Facultatea de Litere unde era asistent al lui George Călinescu fiind condamnat la temniță politică, iar manuscrisele i-au fost confiscate È™i distruse. Nepoata sa, Monica Pillat este o reputată anglistă.