Asigurații și cei fără asigurare la sănătate vor beneficia de servicii de urgență similare în sistemul medical de stat, în următorii doi ani, potrivit unui proiect de act normativ ce-și așteaptă aprobarea momentan. Vorbim de tratarea urgențelor în medicina primară, în ambulatoriu, în spitale, inclusiv de tratarea unor urgențe dentare.

Pachetele medicale la stat pentru perioada 2018-2019 vor fi curând aprobate la nivelul Executivului, fiind detaliate în Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2018 a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019. Acest document mai are nevoie doar de aprobarea sa de către ministru și de către președintele CNAS, precum și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a se aplica.

Pachetele de servicii medicale sunt, ca regulă, diferite pentru cei asigurați, față de cei neasigurați. Dar nu și în cazul urgențelor medicale, care reprezintă cea mai importantă categorie de servicii medicale ce este oferită în sistemul medical celor care nu au asigurare la sănătate. Cu alte cuvinte, ca și până acum, asigurați și neasigurați deopotrivă vor beneficia de servicii medicale de urgență în medicina primară, în spitale, în ambulatoriu, la domiciliu și chiar de servicii pentru urgențele dentare.
În pachetul minimal și în cel de bază vor exista, ca și până acum, servicii medicale pentru situațiile de urgență. Vorbim, mai întâi, de serviciile medicale pentru situațiile de urgență la medicul de familie, care vor include anamneză, examen clinic şi tratament (se vor acorda în limita competenţei şi a dotării tehnice a cabinetului medical în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea medicul de familie).

Apoi, vorbim de serviciile de urgență din ambulatoriu, care vor include, de asemenea, anamneză, examen clinic şi tratament, în limita dotării și competenței cabinetului medical respectiv. Evident, la spital, urgențele vor constitui în continuare unul dintre cele mai importante criterii la internare (mai multe despre serviciile din spitale, aici).

Se vor acorda, de asemenea, consultații de urgență la domiciliu, așa cum sunt detaliate în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 2021/2008, de exemplu: urgențe de obstetrică-ginecologie (probleme la naștere), boli nediagnosticate (inconștiență, febră și erupții cutanate, amețeli, dureri toracice, dificultăți în a respira etc.), arsuri termice sau electrice, înec etc.