Persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce realizează venituri din activități independente vor plăti, din 2018, contribuții diferite la pensii (CAS) și sănătate (CASS), potrivit unui act normativ care a modificat recent Codul fiscal. Totuși, dintre cele două contribuții, doar cea la sănătate se va raporta de anul viitor la salariul minim pe economie, în timp ce CAS va fi raportată la valoarea venitului net realizat. Cât despre cotele de contribuție, acestea vor fi, de la anul, de 25% în cazul CAS, respectiv 10% pentru CASS.

Conform legislației în vigoare, PFA și ceilalți contribuabili care realizează venituri din activități independente și profesii libere datorează impozit pe venit, în cotă de 16%, dar şi CAS și CASS.

De la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va scădea de la 16% la 10%, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr, 79/2017, în vigoare din 10 noiembrie 2017.

În ceea ce privește contribuțiile, acestea vor fi stabilite astfel:

CAS de 25%, raportată la valoarea venitului net realizat;
CASS de 10%, raportat la valoarea salariului minim brut pe economie, care ar urma să fie stabilit la 1.900 de lei, din 2018.

Practic, forma finală a documentului citat, publicată vineri în Monitor, este diferită de cea lansată în dezbatere publică și promovată de Executiv. Concret, PFA și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente și profesii libere urmau să datoreze cele două contribuții obligatorii la valoarea salariului minim pe economie. Mai mult, aceste categorii de persoane urmau să fie scutite de la plata celor două contribuții, atât timp cât ar fi deținut, concomitent, și calitatea de salariat.

Astfel, de la contribuția la pensii vor fi scutiți, în continuare, pensionarii și persoanele asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, cazul avocaților. Nu însă și salariații, așa cum scria în forma lansată în dezbatere publică.

În varianta lansată de Ministerul de Finanțe, documentul citat stabilea că baza lunară de calcul al CAS urma să fie reprezentată de venitul ales de contribuabil, care nu putea fi mai mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Cât despre cota de CAS, aceasta va fi stabilită, cum spuneam, la 25%. În prezent, o PFA poate alege pentru CAS de 10,5% sau 26,3%, conform opțiunii, cu mențiunea că prima dintre cote nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o parte din acesta.

În ceea ce privește contribuția la sănătate, CASS, aceasta va fi stabilită la 10%, în loc de 5,5%, așa cum se întâmplă în prezent, iar baza lunară de calcul va fi salariul de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează. De altfel, începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui alt proiect de act normativ, lansat însă de Ministerul Muncii și despre care am scris aici.

Și în cazul acesteia, reglementarea care stabilea scutirea de la plată pentru PFA ce obțin și venituri din salarii a fost eliminată.

În concluzie, persoanele fizice ce obțin venituri din activităti independente nu vor mai fi scutite de la plata contribuțiilor la pensii și sănătate dacă sunt și salariate, așa cum anunțate Guvernul.