Lista neregulilor pentru care firmele vor fi "iertate" de amendă la prima constatare, inclusă în Legea prevenției, redenumită ulterior "Legea prevenirii", document pregătit să primească avizul final în toamna acestui an pentru a fi aplicat, va fi semnificativ modificată, prin eliminarea unor fapte din diferite domenii.

Astfel, firmele vor avea la dispoziție în mai puține situații perioada de 90 de zile în care să remedieze problema.

Proiectul de lege acordă unei firme un răgaz de 90 de zile pentru remedierea situației, în cazul în care inspectorii Fiscului descoperă nereguli, înainte să fie amendată. În forma avizată în primăvară de Guvern, această păsuire era valabilă pentru 290 de fapte, număr redus de la o listă inițială de 331 nereguli. Ulterior, în discuțiile din Parlament, numărul faptelor pentru care este acordată o clemență temporară a fost redus și mai mult, la 105. 

În programul de guvernare, actualizat în vară, Legea prevenirii este prevăzută să fie aprobată până la 1 octombrie 2017. Până la această oră, proiectul nu a fost însă aprobat. Documente obținute acum de Profit.ro relevă că lista de nereguli urmează să fie substanțial modificată. Astfel, va fi eliminat un set întreg de nereguli care să fie iertate, în primă fază, de amendă, precum unele prevederi legate de calitatea în construcții, securitatea în muncă, organizarea activităților de agrement în stațiuni turistice, Codul Muncii, asigurările pentru șomaj, utilizarea zilierilor, comerțul electronic.

În același timp, însă, în categoria faptelor pentru care amenda va fi amânată vor fi introduse alte operațiuni. Astfel, perioade de remediere a neregulilor vor fi introduse, de exemplu, pentru utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale care nu folosesc anumite tipuri de consumabile sau nu solicită anumite operațiuni din partea distribuitorului autorizat de la care a cumpărat aparatul. Modificări importante vor fi introduse și pentru firmele care lucrează la parterul blocurilor cu risc seismic ridicat.