Mega-licitaţii lansate anul acesta, precum cele pentru construcţia de autostrăzi sau achiziţia de platforme îngropate de gunoi în Piteşti, sunt blocate ca urmare a contestaţiilor.

Spre exemplu, în cazul autostrăzii Piteşti-Sibiu, a avut deja lor prima amânare. Asta după contestaţia Consitrans, dar şi după clarificările solicitate de companii precum Hidroconstrucţia. Astfel, termenul de depunere a ofertelor pentru secţiunea 1 Sibiu – Boiţa şi secţiunea 5 Curtea de Argeş - Piteşti a fost amânat de pe 17 octombrie, respectiv 18 octombrie, până pe 26 octombrie, respectiv 27 octombrie.

O primă amânare a avut loc şi în cazul drumului de mare viteză Piteşti-Craiova, unde Strabag cere acum o altă prelungire a termenului de depunere a ofertelor, dar şi suspendarea procedurii până la soluţionarea contestaţiei.

Este contestată în instanţă şi licitaţia de 13 milioane lei pentru achiziţia şi montarea de platforme de gunoi îngropate în Piteşti. De asemenea, este în instanţă şi situaţia terenului pentru construcţia parcului industrial de lângă Arpechim. La Consiliul Judeţean sunt contestaţii, de asemenea, pe proiectul Laptele şi Cornul care vizează zeci de mii de elevi.

Aşadar, ce este de făcut? Schimbarea legislaţiei achiziţiilor publice este cea mai simplă metodă de ieşire din impas. Oare de ce avem parlamentari, dacă nici măcar atâta lucru nu se poate face?