Federaţia SANITAS a început ample acţiuni de protest ce cuprind pichetări ale ministeruui şi guvernului, depunerea de solicitări scrise la nivelul autorităţilor locale, marşuri şi mitinguri de protest.

Lucrătorii din sănătate şi asistenţă socială sunt profund nemulţumiţi de noua lege a salarizării unitare, 153/2017, ce se va aplica de la 1 ianurie 2018 care, spun liderii de sindicat, nu va aduce nici pe departe creşteri de venituri ci, din contră, va determina scăderi ale sumelor nete încasate şi pierderea unor anumite drepturi.

Sindicatul SANITAS Argeş, reprezentat de preşedinte Doian Fănică, a depus la Instituţia Prefectului Argeş, în cadrul Comisiei de Dialog Social, o lista de revendicări la care se aşteaptă rezolvare.

Principalele revendicări ale Federației SANITAS din România sunt:

1. Eliminarea plafonului de 30 la sută pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților.
2. Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ; potrivit noii legi, de la 1 ianuarie respectivele categorii ar urma să nu mai beneficieze de sporurile specifice, deşi riscurile rămân.
3. Aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru TOȚI angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018. Potrivit prevederilor legii în forma actuală, doar medicii şi asistenţii medicali ar urma să primească salariile mărite direct la valoarea din 2020, restul de specialişti din sistem (farmacişti, kinetoterapeuţi, laboranţi etc.) urmând a avea salarile crescute treptat.
4. Renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25 la sută prevazută de lege.
5. Acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018. Dacă legea va fi aplicată în forma actuală, care prevede acordarea indemnizaţiei de hrană, în loc de tichete de masă, doar cu 1 decembrie 2018, lucrătorii din sănătate şi asistenţă socială nu ar primi nici un fel de sprijin în acest sens timp de 11 luni de zile!
6. Menţinerea programului al medicilor aferent normei de bază şi gărzi suplimentare în forma actuală.

Aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniștrilor de resort și altor reprezentanți ai instituțiilor administrației publice centrale, însă fără niciun rezultat.