Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis un comunicat de presă în care se confirmă că firmele care construiesc locuinţe noi trebuie să vină cu un studiu în care se arată că sunt folosite sisteme eficiente de încălzire.
”Referitor la ecoul în media a chestiunii alegerii soluției de alimentare cu căldură a unei locuințe, dorim să facem cunoscut că în această problemă Legea nr. 372/2005, republicată în anul 2016, dispune la art. 9 că prin certificatul de urbanism emis de autoritățile locale, în vederea obținerii autorizației de construire, se va solicita întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată, în funcție de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic și al mediului înconjurător, ca parte a studiului de fezabilitate obligatoriu a fi depus pentru obținerea autorizației de construire.
Sistemele alternative enumerate în lege sunt: sisteme descentralizate bazate pe surse regenerabile, sisteme de cogenerare/trigenerare, sisteme centralizate de încălzire sau de bloc, pompe de căldură, etc. Această cerință este obligatorie pentru clădirile noi/ansambluri de clădiri de tip locuințe familiale, blocuri de locuințe, birouri, clădiri de învățământ, spitale, hoteluri, etc”, se arată în comunicatul ANRE.