Uniunea Naţională a Judecătorilor din România a propus CSM ca racolarea magistraţilor de către servicii, inclusiv tentativa,să fie pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani. O altă propunerea este ca şi comisiile parlamentare de control al serviciilor să poată verifica dacă au acoperiţi în justiţie

Propunerea a fost trimisă CSM miercuri şi vizează completarea proiectului de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prin includerea unei noi infracţiuni şi pedepse pe măsura gravităţii faptei pentru angajaţii serviciilor de informaţii care încearcă să racoleze magistraţi.

"Serviciilor de informaţii le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de aliniatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Încălcarea acestei interdicţii este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani. (...) În cazul în care infracţiunea de racolare a unui judecator, procuror sau personal auxiliar este comisă de un ofiţer cu funcţii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei pentru acesta se majorează cu jumătate", este textul propus de UNJR.

De asemenea, potrivit documentului transmis către CSM, şi tentativa de racolare se pedepseşte.