În cadrul campaniei GRATUITE organizate în perioada 4-23 septembrie de către organizaţia EDUXANIMA, în parteneriat cu Primăria oraşului Topoloveni, FNPA, Tiere in Not, Hürth e.V. -Germania şi Tierhilfe KOS - Austria, 182 animale, câini şi pisici (93 cu şi 89 fără stăpân) au fost sterilizate  doar în prima săptămână.
 
Este deja cunoscut faptul că principala sursă de câini fără stăpân o reprezintă câinii cu stăpân, prin abandonul, în general, al puilor născuţi în gospodării. Orice metodă aplicăm asupra câinilor fără stăpân, ucidere, îndepărtare, sterilizare, aceasta nu va opri fenomenul dacă nu oprim sursa: câinii cu deţinători care, prin iresponsabilitatea acestora din urmă, vor alimenta permanent străzile. Din nefericire, la aceasta se adaugă lipsa posibilităţilor financiare de a-şi steriliza animalul.
 
Deţinătorii de animale din Topoloveni şi împrejurimi sunt aşteptaţi în continuare să-şi aducă animalele pentru sterilizare până în data de 23 septembrie, la Primăria Topoloveni (intrarea prin spate). Programările se fac la telefon 0758361396.