Noul concept modern care defineşte marile oraşe europene este acela de Smart City, adică Oraş Inteligent. Iar Piteştiul a intrat, cum se spune, în cursă, deşi oraşe precum Cluj - Napoca sau Timişoara (ca să nu mai vorbim despre Bucureşti) sunt destul de mult în faţă.

În Piteşti, singurele elemente adecvate acestui concept şi care au fost deja implementate sunt cele care ţin de sistemul public de iluminat (care beneficiază de un sistem de telemetrie).

În acest sens, proiectele avute în vedere la Piteşti sunt: managementul inteligent al traficului, sistemul de monitorizare video pentru trafic, investiţii în energii regenerabile (cum vor fi panourile solare la Bazinul Olimpic), sistemul de taxare electronică pe autobuze, panouri electronice de informare în staţiile de autobuze. Toate aceste proiecte vor fi implementate în perioada următoare în cadrul Planului Integrat de Mobilitate Urbană. Pentru acesta s-au accesat deja banii europeni necesari.

În România, conceptul de Smart City este încă unul nou, marile oraşe făcand abia în ultimii ani paşi serioşi în acest sens. Deşi Bucureştiul a fost pionier încă din 2007 implementând un sistem de management al traficului, lucrurile au stagnat în ultimii 8 ani, administraţia nemaiavând niciun proiect nou de acest tip implementat, singurele iniţiative fiind cele din domeniul privat. În schimb, oraşele din vestul ţării - Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Timişoara - au avansat în acest domeniu.