Neurochirurgii Dorin Bică şi Ionuţ Gobej, ambii specializaţi în străinătate şi fondatori ai celei mai moderne secţii de profil dintr-un spital de stat din România, şi-au dat azi demisia din Spitalul Colentina. Ei acuză piedici din partea conducerii spitalului, lipsă de viziune, hărţuire şi modificarea substanţială a termenilor în acre au acceptat să lucreze în respectiva unitate sanitară.

Medicii Ionuț Gobej și Dorin Bică sunt consideraţi unii dintre cei mai buni specialiști neurochirurgi din lume şi realizau la Colentina intervenţii de un grad mare de risc şi complexitate, prin intervenţii minim invazive. POtrivit acestora, lipsa de viziune a noii administrații de la spitalul Colentina, după ce primarul general Gabriela Firea a decis demiterea fostului manager al spitalului și deciziile luate de noua conducere, care au dus la distrugerea secției de neurochirurgie și a celei de terapie intensivă, sunt motivele care i-au determinat să renunţe.

„Dragi pacienti, prieteni si colegi,
Astazi 4 septembrie 2017 am demisionat împreună cu colegul meu Dr Bică din funcția deținută la Spitalul Colentina. Atașez mai jos textul demisiei, unde o motivez. Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluție. Mulțumim tuturor celor care ne-ați fost aproape”, a scris acesta.

În textul demisiei, medicii Ionuț Gobej și Dorin Bică arată că au făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat în ultimii trei ani doar că, în ciuda numeroaselor referate și memorii adresate instituțional la toate nivelurile ierarhice, strigătul lor a rămas fără ecou. „Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate”, spun cei doi, în finalul demisiei.

„Am venit în anul 2014 la spitalul clinic Colentina din București captivat de o propunere la care nu am visat vreodată, să înființăm o secție de neurochirurgie la cel mai înalt nivel, capabilă să realizeze intervenții pe creier în maniera minim invazivă. Ar fi fost singurul serviciu de acest fel dintr-un spital public și printre puținele din lume. Am acceptat provocarea având la bază o temeinică pregătire la cele mai prestigioase centre din Franța. De la primele discuții și până la primul pacient operat, au trecut opt luni. În cadrul proiectului, spitalul a dezvoltat și o secție de terapie intensivă nivel 1, foarte performantă și a modernizat neurologia, secție fără de care nu ar fi fost posibilă neurochirurgia de înaltă performanță. Lucrurile au evoluat peste așteptări și în 2016 am realizat peste 300 de operații prin metode minim invazive. În 2017, urma să se dea în folosință a doua sală de operații pentru neurochirurgie odată cu venirea a doi noi colegi pregătiți și ei în clinici din străinătate.

În ianuarie 2017, managementul și viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neașteptat. Termenii proiectului „Neurochirurgie Colentina” s-au modificat dramatic. Inexplicabil, ne-am trezit pe o turnantă care a durat opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții dar și a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munți de referate și memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferința de presă, ne-am adresat instituțional la toate nivelurile ierarhice, dar fără vreun rezultat. Astăzi, activitatea în secția de neurochirurgie a Spitalului Colentina este un act de uzură extraordinară și am ajuns în situația de a refuza peste 60 de pacienți cu tumori cerebrale complexe în condițiile în care în anul 2017 era prevazut să operăm peste 600. Acești pacienți au fost refuzați din cauza lipsei și a pierderii de personal, programului operator restricționat și a lipsei de consumabile și medicamente. Standardul de calitate oferit pacienților ce au fost operați a avut de suferit. La aceste probleme se adaugă hărțuirea permanentă a personalului medical din secțiile de neurochirurgie și ATI. Astăzi fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15, operații a căror complexitate este mică sau cel mult medie. Rezistența mea în spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate.

În aceste condiții, prezența mea în spitalul clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificați radical”, explică semnatarii demisiei, medicii neurochirurgi Ionuț Gobej și Dorin Bică.

Dr. Ionuţ Gobej este absolvent al Colegiului I.C. Brătianu din Piteşti şi al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (2006). A fost rezident in specialitatea Neurochirurgie in Centrul Universitar Bucuresti, unde a inceput pregatirea cu neurochirurgia pediatrica, la Spitalul Marie Curie.

Între 2009-2013 a făcut pregătire în neurochirurgie în Franţa pe neurochirurgie generala, neurochirugie functionala si Gamma Knife, neurochirurgia vasculara si a bazei craniului, neurochirurgia endoscopica transnazala, neurochirugia spinala, neurochirurgia vasculara, neurooncologie (5 ani). În 2012 a absolvit cursurile EANS, obţinand diploma de neurochirurg european. Are competenţe în chirurgie minim invaziva cerebrală (keyhole microscopica, asistata endoscopic, endoscopica), patologie tumorala intra si extranevraxiala, vasculara, baza de craniu (meningioame, neurinoame, glioame, anevrisme cerebrale, malformatii vasculare cerebrale si spinale- fistule arteriovenoase, AVM, cavernoame etc.), neurochirurgie endoscopica transsfenoidala (adenoame hipofizare, craniofaringioame, cordoame, etc), neurochirurgie minim invaziva spinala (endoscopica transsfenoidala C0-C1-C2, endoscopica transtoracica, mini-open, percutanata), radiochirurgie Gamma Knife şi neurochirurgie pediatrică.

Poate fi apelat în continuare în centre private precum Regina Maria şi Brain Institut, unde operaţiile pe care le făcea gratuit în Spitalul Colentina costă zeci de mii de euro.