Din păcate, ne-am obişnuit ca multe clădiri frumoase, de patrimoniu, să fie lăsate în paragină. Unele nu mai sunt locuinte (cum ar fi vechiul sediu al PDL Argeş din Piteşti pe care l-au năpădit buruienile), iar pentru altele (cum este cazul minunatei clădiri a Uniunii Artiştilor Plastici) nu sunt bani de reabilitare.

Exemple se găsesc la tot pasul, în special în zona centrală şi în zona semicentrală a Piteştiului. Unele clădiri vechi au fost transformate în localuri după reabilitare (cum este fosta Casă a Căsătoriilor), iar altele sunt cu buruienile în garduri, cum este şi cazul imobilului de la nr. 12 de pe strada Egalităţii.

Din această clădire au început deja să se desprindă şi bucăţi de tencuială şi cărămizi de sub acoperiş, aşa încât proprietarii ar trebui să ia măsuri de prevenire a unor accidente. Este obligaţia lor, iar în caz că se întâmplă ceva răspund inclusiv penal.

Vestea bună este că, de la anul, situaţia s-ar putea schimba. De la 1 ianuarie 2018, conform unei decizii a Consiliului Local Piteşti, proprietarii care nu îşi îngrijesc terenurile şi clădirile vor plăti impozite majorate de trei ori faţă de "tariful" normal. Cine ştie, poate că această... amendă îi va face pe mulţi să reconsidere necesitatea reabilitării unor clădiri de mare valoare arhitectonică şi istorică.