La Palatul Copiilor Pitești a avut loc evaluarea lucrărilor înscrise la Concursul Regional de educație ecologică ECO KIDS, ediția 2017, cuprins în CAERI al Ministerului Educației Naționale, sub sloganul: "Ocrotim Planeta Viitorului Nostru” și tema ediției 2017, "Natura – colț de rai".

Concursul are ca scop educarea ecologică a tinerei generaţii, pentru conservarea mediului natural, ocrotirea planetei şi formarea responsabilităţii sociale faţă de colectivitatea în care trăim.

Organizatorii/coordonatorii concursului au fost Palatul Copiilor Pitești (prof. Daniela Georgescu, prof. Camelia Miezu, prof. Ramona Linte), Școala Gimnazială Ion Pillat Pitești (prof. Petre Georgeta), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Argeș.

Au participat peste 200 preșcolari, copii cu CES, elevii din ciclurile primar, gimnazial și liceal, din școli, licee dar și din palate și cluburi ale copiilor, coordonați de cadre didactice din următoarele județe: Argeș, Vâlcea, Botoşani, Galaţi, Iași, Mureș, Constanța, Teleorman, Bihor, Bacău, Constanţa, Dâmboviţa, Braşov, Hunedoara, Ialomiţa, Timiş și Municipiul București.

Concursul pentru elevi s-a desfășurat pe două secțiuni: o secțiune de mediu-proiecte ecologice și referate științifice și o secțiune de artă vizuală cu mai multe subsecțiuni: desen/pictură, colaje, quiling, origami, fotografie, afișe pe calculator, machete cu materiale din natură sau din materiale reciclabile, etc. Lucrările științifice au fost bine documentate și realizate iar cele de la artă vizuală au reușit să încânte membrii juriului, elevii fiind răsplătiți cu premiile I, II, III și mențiuni.

Este primul an în care la concurs s-au putut înscrie și participa și copiii cu cerințe educative speciale, lucrările acestora fiind deosebite, creative . Pentru cadrele didactice a existat posibilitatea participării la sesiunea de comunicări științifice organizată în cadrul concursului. S-au înscris peste 40 de profesori, cu specialități diferite, cu referate de actualitate și tematică diversă.

Cu cele mai bune lucrări de la secțiunea de artă vizuală se va realiza o frumoasă expoziție în holul Palatului Copiilor Pitești și de asemenea cu lucrările câștigătoare se va întocmi un pliant tematic.

"Credem cu tărie că educaţia ecologică este un proces menit să atragă atenția tuturor, de cel mai mic la cel mai în vârstă, să fie mai conştienţi şi mai preocupaţi de problemele mediului înconjurător. Cu toții trebuie să avem cunoştinţele, atitudinea, abilitatea, motivaţia şi capacitatea de a lucra atât individual cât și în colectiv pentru găsirea unor soluţii plauzibile problemelor actuale de mediu dar şi pentru a preveni apariţiei altora", ne-au subliniat prof. Ramona Linte în calitate de director și prof. Daniela Georgescu, Camelia Miezu, Georgeta Petre în calitate de profesori organizatori.

În concluzie, profesorilor le revine obligația de a îi învăța pe copii, pe elevi, să înțeleagă și să iubească natura, să-i descifreze tainele și să o ocrotească, să urmărească formarea și dezvoltarea educației și conștiinței ecologice a copiilor.