Din 2013 până acum, în Piteşti au fost strânşi peste 10.000 de maidanezi. Se vede cu ochiul liber, cum se spune, că numărul câinilor în libertate a scăzut semnificativ, dar totuşi prezenţa acestora nu a fost eliminată. 

Ba, mai mult, sunt cetăţeni care reclamă Primăriei că în anumite zone câinii s-au înmulţit, în special deoarece sunt abandonaţi în municipiul reşedinţă de judeţ. 

Soluţia Primăriei este aceea de a înfiinţa un serviciu propriu de ecarisaj (în prezent, pentru strângerea câinilor se apelează la o firmă). În acest sens vor fi lansate în curând licitaţiile pentru achiziţionarea echipamentelor necesare. 

Nu trebuie ignorat însă nici faptul că abandonul câinilor stăpân este interzis de lege. Cei care se dedau la astfel de fapte sunt însă greu de depistat, deoarece acţionează în special noaptea. Pe de altă parte, sunt aşa-zişi iubitori de animale care aruncă pe stradă hrană animalelor, dându-le acestora impresia că au de apărat teritorii, de unde şi pericolul pe care-l reprezintă pentru ceilalţi cetăţeni.