Conform legii, firmele private şi instituţiile publice trebuie să asigure paza perimetriului propriu şi a bunurilor aferente. Cine nu respectă această obligaţie poate fi amendat.

Se apropie sezonul estival şi în bazele de agrement şi parcuri, de exemplu, va fi aglomeraţie. Din păcate, mai apar şi situaţii nedorite, iar unii agenţi ai firmelor de pază dau dovadă de exces de zel. Este însă bine de ştiut - după cum ne-au declarat reprezentanţii Poliţiei Argeş - că agenţii nu pot solicita acte de identitate (nu au dreptul să prelucreze date cu caracter personal). Dacă este nevoie, ei au obligaţia să cheme la faţa locului poliţişti pentru a face eventuale legitimări.

"În primul rând, angajaţii firmelor de pază trebuie să fie autorizaţi. Toate condiţiile de autorizare sunt anunţate de noi. După aceea, firma de pază stabileşte pentru fiecare agent un plan de pază avizat de Poliţie. Se face şi un consemn particular al postului în care se specifică foarte clar ce are voie să facă un agent. În principiu, acesta trebuie să asigure menţinerea ordinii şi a liniştii publice. În caz de nevoie, dacă sunt persoane turbulente poate să le imobilizeze până la sosirea poliţiştilor, dar nu poate solicita date cu caracter personal", ne-a precizat Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş.