În perioada 18.04.2016- 22.04.2016, în cadrul proiectului „Şcoala altfel”Să ştii mai multe,să fii mai bun, un număr de 155 de elevi  din 5  licee argeşene  au ales să  viziteze Penitenciarul Colibaşi, alături de profesorii însoţitori.

Astfel, în perioada menţionată, liceeni ai claselor a IX-a şi a X-a din Colegiul Naţional I.C. Brătianu, Colegiul Naţional Zinca Golescu,Colegiul Naţional Alexandru Odobescu,Colegiul Tehnic Costin Neniţescu Piteşti şi Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu Mioveni petrec o parte din zi în penitenciar, timp în care li se prezintă condiţiile de detenţie asigurate persoanelor private de libertate (camere de deţinere, cluburi de desfăşurare a activităţilor, terenuri de sport, săli de clasă), precum şi activităţile  de educaţie şi asistenţă psihosocială  desfăşurate cu persoanele private de libertate în timpul executării pedepsei cu închisoarea.

La finalul activităţii,   elevii iau parte la o dezbatere în cadrul  programului educaţional  Învaţă să spui NU!,  program conceput şi desfăşurat de Penitenciarul Colibaşi încă din anul 2007. Activitatea constă în discuţii cu persoane private de libertate pe  teme legate de delincvenţa juvenilă şi are ca principal obiectiv sublinierea consecinţelor  negative şi pierderile în plan social şi familial ce decurg din  comiterea unei fapte penale şi privarea de libertate.

Scopul acestor acţiuni este, pe de o parte, de a informa elevii asupra aspectelor legislative ce ţin de infracţionalitate şi conştientizarea consecinţelor pe care le implică aceasta, în sensul descurajării încălcării legii iar, pe de altă parte, înlăturarea prejudecăţilor faţă de persoanele care au executat pedepse cu închisoarea şi înţelegerea penitenciarului ca instituţie cu rol de partener social în slujba comunităţii.

În cadrul vizitelor din această săptămână, elevilor din cele cinci instituţii de învăţământ le sunt oferite detalii şi pliante privind oferta de şcolarizare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor ( modul de înscriere şi probele de concurs pentru ocuparea locurilor vacante din instituţiile de învăţământ aflate în subordinea,precum şi celelalte instituţii de învăţământ partenere,cu specific penitenciar).