Autorităţile susţin că nu pot reabilita blocurile cu risc seismic din cauza proprietarilor din aceste imobile. De aceea, Guvernul intenţionează să modifice legislaţia specifică, astfel încât cei care refuză consolidarea să poată fi evacuaţi cu forţa.

Potrivit prevederilor OG 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente, finanţarea lucrărilor, în funcţie de spaţiul pe care îl deţine, plus cota indiviză din părţile comune, este plătită de Guvern şi Primărie, banii urmând să fie recuperaţi de autorităţi de la proprietari în 25 de ani, de la terminarea lucrărilor, în rate fixe fără dobânda. Legea prevede acordul asociaţiei de proprietari privind execuţia lucrărilor de consolidare, precum şi instituirea ipotecii legale a statului asupra locuinţelor care urmează să fie reabilitate.

Proprietarii persoane fizice ai locuinţelor pot beneficia de scutire la plata ratelor pe perioada în care veniturile, pe membru de familie, sunt sub salariul mediu net pe economie. În cazul în care, până la plata contravalorii acestei sume, proprietarul doreşte să vândă locuinţa, ipotecă trebuie preluată de viitorul proprietar al casei, lucru ce îngreunează procedura de vânzare a unui imobil.