De la începutul anului a intrat în vigoare o lege care îi taxează suplimentar pe operatorii gropilor de gunoi cu 80 lei/tonă depozitată. Cum ministrul Mediului, Daniel Constantin, nu s-a zbătut să pună pe ordinea de zi ordonanţa care se află în dezbatere încă din 17 ianuarie, iată că ne aflăm în luna martie şi cetăţenii sunt taxaţi tot cu 80 lei/tonă.

Amendă de 10 miliarde pentru Argeş

Pentru luna ianuarie, argeşenii vor fi nevoiţi să achite o amendă de 1 milion Ron. Cine o plăteşte? Nimeni nu ştie. Pentru luna februarie, Gabriel Moiceanu (foto dreapta), directorul ADI Servsal, estimează că amenda va fi de 1,5 milioane Ron. Deşi autorităţile locale evită acest subiect sensibil, Moiceanu a fost cât se poate de sincer şi tranşant: într-o formă sau alta amenda va fi plătită tot de cetăţean. Dacă amenda nu va fi plătită, operatorul va rămâne fără licenţă, iar gunoiul nu va mai putea fi depozitat la Albota.

Dacă Daniel Constantin ar fi grăbit lucrurile, argeşenii ar fi scăpat de aceste costuri suplimentare (amenzi) pentru că avem un cost de deviere de 30% la groapa de gunoi, ne-a spuns Moiceanu. În calitate de reprezentant al operatorilor de salubritate, Moiceanu a propus Ministerului Mediului o taxare progresivă. Adică, din totalul deşeurilor, dacă în 2017 deviem spre reciclare 20% atunci nu mai plătim amendă. Pentru anul 2018 trebuie să deviem 30%, pentru 2019 - 40% iar pentru 2020 - 50%. Din 2018, neîncadrarea în obiectivele propuse va aduce penalităţi de 120 lei/tonă.
Practic, ceea ce face Guvernul acum este un abuz asupra autorităţilor locale. Trebuia aprobată cât mai repede ordonanţa de urgenţă, a mai precizat Moiceanu. Dar de ... avem ministru argeşean doar cu numele.