Începând cu luna ianuarie 2017, Titlul III „Impozit pe veniturile microîntreprinderilor” din Codul Fiscal a suferit modificări prin : 
- O.U.G. nr.84/2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, publicată în M.O. nr.977/06.12.2016; 
- O.U.G. nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea  Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în M.O. nr. 16/06.01.2017, astfel : 

● În cazul persoanelor juridice române nou-înfiinţate care la data înregistrării în registrul comertului optează pentru aplicarea prevederilor privind impozitul pe profitvaloarea minimă a capitalului social subscris se reduce de la 25.000 euro la 45.000 lei.                                                                                                 
                                                                                       Art. 48 alin. (5) din Codul fiscal 

● Pentru persoanele juridice române nou-înfiinţate care au aplicat prevederile anterioare referitoare la capitalul social subscris de 25.000 euro, condiţia se consideră îndeplinită şi în situaţia în care capitalul social scade până la nivelul sumei de 45.000 lei.           
                                                                                    Art. 48 alin. (5^1) din Codul fiscal 
 Microîntreprinderile existente care au subscris un capital social de cel puţin 45.000 lei pot opta să aplice prevederile privind  impozitul pe profit începând cu 1 ianuarie 2017 sau cu trimestrul în care această condiţie este îndeplinităOpţiunea este definitivă, cu condiţia menţinerii valorii capitalului social pentru întreaga perioadă de existenţă a persoanei juridice
 Ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor ca urmare a opţiunii se comunică organelor fiscale competente.         
  Termen : 15 zile de la data producerii evenimentului. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează luând în considerare veniturile şi cheltuielile realizate începând cu trimestrul respectiv. 
                                                                                      Art. 48 alin. (5^2) din Codul fiscal 

● Începând cu data de 01.01.2017 o persoană juridică română  este microîntreprindere dacă îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii,  la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:     
                  
a) a realizat venituri, altele decât cele obţinute din desfăşurarea activităţilor, prevăzute la art. 48 alin. (6); 
b) a realizat venituri, altele decât cele din consultanţă şi management, în proporţie de peste 80% din veniturile totale; 
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exerciţiului financiar în care s-au înregistrat veniturile; 
d) capitalul social al acesteia este deţinut de persoane, altele decât statul şi unităţile administrativ-teritoriale; 
 e) nu se află în dizolvare, urmată de lichidare, înregistrată în registrul comerţului sau la instanţele judecătoreşti, potrivit legii. 
                                                                                                Art. 47 din Codul fiscal 
● Nu intră sub incidenţa prevederilor privind plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor persoanele juridice române care: 
                    a) desfăşoară activităţi în domeniul bancar;

b) desfăşoară activităţi în domeniile asigurărilor şi reasigurărilor, al pieţei de capital, cu excepţia persoanelor juridice care desfăşoară activităţi de intermediere în aceste domenii; 
                    c) desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc;
d) desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi gazelor naturale.                                                                      Art. 48 alin. (6)din Codul fiscal 
● Pentru anul 2017 persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care la data de 31.12.2016 îndeplinesc condiţiile de la art. 47 sunt obligate la plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor începând cu 01.02.2017. 
Termen de comunicare către organele fiscale a modificărilor : 25.02.2017 
Aceste persoane vor depune declaraţia privind impozitul pe profit (D101) pentru perioada 01-31 ianuarie 2017. 
Termen : 25.02.2017 
                                                                                        Art. 48 alin. (7) din Codul fiscal 

● Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt: 

 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi; 
  3% pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi. 
                                                                                       Art. 51 alin. (1) din Codul fiscal 

● Reguli de ieşire din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderii în cursul anului 
      
   Dacă în cursul unui an fiscal o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit, începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre aceste limite. 
                                                                                       Art. 52 alin. (1) din Codul fiscal